Aktuelno

U susret kvalifikacionim utakmicama koje očekuju našu reprezentaciju tokom mjeseca juna, BIHAMK i ovaj put želi da pomogne najvatrenijim navijačima koji prate našu reprezentaciju kako bi što sigurnije doputovali do svog krajnjeg odredišta, Allianz (Juventus) Stadiona u Torinu (ITA).

Iz tog razloga podsjećamo Vas na radnje koje prije samog puta trebate poduzeti kako biste detaljno isplanirali putovanje i pripremili Vaše vozilo za duže putovanje:

- izračunajte tačnu udaljenost koju trebate preći, kako biste što preciznije mogli uraditi kalkulacije troškova,
- odredite mjesta na kojima ćete praviti duže i/ili kraće pauze,
- odredite koje ćete granične prijelaze koristiti,
- pripremite vozilo za duže putovanje.

Utakmica protiv selekcije Italije na rasporedu je 11. juna/lipnja 2019. godine.

Za one koji će put Torina (ITA) krenuti iz Bosne i Hercegovine organizovano ili u vlastitoj režiji slijedi par korisnih informacija:

Udaljenost na relaciji Sarajevo - Torino iznosi 1167 km (via Zenica-Doboj-B.Gradiška-Zagreb-Ljubljana-Trst-Milano).

Za putovanje kroz Hrvatsku, u jednom smjeru (Nova Gradiška-Zagreb-Bregana) platit ćete 68 Kn cestarine. U Sloveniji cestarina (vinjeta) za 7 dana iznosi 15 EUR-a, a u Italiji (Trst-Milano-Torino) 47,40 EUR-a.

Prosječna cijena goriva po litri je 1,45 EUR-a.

Prije samog polaska na putovanje pregledajte svoje vozilo kako biste se uvjerili u ispravnost vozila, tj. dijelova/sklopova vozila kao i opreme:

- Provjerite nivo tečnosti u vozilu (motorno ulje, ulje za servo volan, ulje u kočionom sistemu, rashladnu tečnost motora i tečnost za pranje stakala)
- Provjerite kočnice i uređaj za upravljanje
- Prekontrolišite svjetlosnu signalizaciju i kontrolne lampice
- Provjerite klima uređaj
- Provjerite pritisak, profil i opće stanje pneumatika

Kako biste bezbjedno putovali, provjerite da li posjedujete kompletnu obaveznu opremu (retroreflektirajući prsluk i trougao, komplet sijalica, sajlu za vuču, prvu pomoć, autosjedalicu za djecu - ukoliko planirate putovati sa djecom i Obrazac Evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi).

Savjet PLUS

Provjerite da li ste ponijeli pasoš, vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu, policu osiguranja, zeleni karton, i naravno da li ste se učlanili u BIHAMK. Ukoliko niste član BIHAMK to možete učiniti na slijedećim lokacijama. 

Informišite se o stanju na cestama, mogućim obustavama saobraćaja, zastojima i gužvama na graničnim prijelazima putem telefona Informativnog centra BIHAMK-a na broj 1282 (opcija 4).

U slučaju da Vam vozilo ostane u kvaru ili doživite saobraćajnu nezgodu, mjesto događaja odmah osigurajte i označite kako bi se otklonile nove opasnosti za ostale učesnike u saobraćaju, te odmah pozovite policiju i obavijestite BIHAMK pozivom na telefonski broj 1282 (iz inostranstva +387 33 282 100) kako bismo vam organizovali pomoć na cesti i/ili nastavak putovanja.

Ukoliko još uvijek niste član BIHAMK-a, posjetite našu web stranicu https://bihamk.ba/bs i izaberite jedan od tri ponuđena paketa – START, CLASSIC i PLUS, a ukoliko se učlanite online ostvarujete dodatni popust.  

Za put u Italiju preporučujemo naše PLUS članstvo, s kojim možete bezbrižno putovati. Pogodnosti unutar PLUS članstva možete vidjeti na https://bihamk.ba/bs/clanstvo/uslovi-koristenja/10

Članovi BIHAMK-a uživaju u nizu članskih pogodnosti putem BIHAMK BONUS programa  ili SHOW YOUR CARD.

Zmajevima želimo pobjede, a Vama sretan put i ugodno putovanje!


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
  • Utorak