Aktuelno

Euro NCAP - Najsigurniji novi modeli automobila za 2021.

EuroNCAP (Evropski/Europski program za procjenu novih automobila) započeo je  2022. godinu objavom rezultata svojih testiranja tokom protekle godine proglasivši najsigurnije  modele automobila za  2021.g.

Slijedi lista prvoplasiranih i drugoplasiranih modela u nekoliko različitih kategorija:
Luksuzne limuzine:

Mercedes-EQ EQS (prvoplasirani)
Polestar 2 (drugoplasirani)
Veliki terenci:

Škoda Enyaq iV (prvoplasirani)
BMW iX (drugoplasirani)
Mala porodična vozila:

Škoda Fabia (prvoplasirani)

Mali terenci:


Nissan Qashqai (prvoplasirani)
VW ID.4 (drugoplasirani)
Mala MPV vozila:


Toyota Yaris Cross (prvoplasirani)
VW Caddy (drugoplasirani)
Električna vozila:


Mercedes-EQ EQS (prvoplasirani)
Polestar 2 (drugoplasirani)

Euro NCAP je tokom 2021. godine testirao 33 modela novih automobila, a među njima su čak 22 modela ocijenjena sa maksimalnih 5 zvjezdica. Među ovogodišnjim uspješnicama treba istaći Mercedes-EQ EQS koji je osvojio prvo mjesto u kategorijama luksuznih limuzina i čisto električnih automobila, sa tijesnom prevagom u odnosu na drugoplasirani Polestar 2. U kategoriji malih terenaca pobjednik je Nissan Qashqai koji je pokazao izvanredne performanse u domenu aktivne sigurnosti. Nagrada u kategoriji velikih terenaca pripala je Škodinom prvom potpuno električnom SUV vozilu, Enyaq iV. Toyota Yaris Cross zauzela je prvo mjesto u kategoriji malih MPV vozila, a Škoda Fabia pokazala se kao najsigurniji mali porodični/obiteljski automobil.

Povodom objavljivanja rezultata EuroNCAP-ovih testiranja Dr. Michiel van Ratingen, glavni tajnik Euro NCAP-a, je izjavio:
"2021. bila je teška godina za autoindustriju: nedostatak autodijelova, posebno poluvodiča, bio je najbolniji udar covid krize, što je posljedično imalo negativan uticaj na vremenske rokove razvoja novih modela automobila, te njihovu proizvodnju i prodaju. Ipak, i ove godine tržištu su predstavljeni brojni novi modeli automobila, od kojih su mnogi bili električni ili hibridni, a ohrabruje da je većina među njima postigla ocjene od pet zvjezdica za sigurnost unatoč veoma zahtijevnim propozicijama testiranja. Bravo za pobjednike, kao i za drugoplasirane, kojima je u nekoliko slučajeva za nijansu izmaklo prvo mjesto u pripadajućim kategorijama."
Kratki video pregleda rezultata EuroCAP testiranja za 2021. godinu, možete pogledati putem linka: Euro NCAP Best in Class Cars of 2021 - YouTube

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti