Aktuelno

ZAJEDNIČKA KAMPANJA CESTOVNE SIGURNOSTI AUTOKLUBOVA FIA REGIJE I

Ovogodišnja kampanja cestovne sigurnosti FIA Regije I, koja se provodi u okviru EU sedmice cestovne mobilnosti u periodu od 16-22. septembra, a kojoj se priključio i BIHAMK, posvećena je personalnim električnim prijevoznim sredstvima, odnosno personalnoj elektromobilnosti (PEM). Ova kampanja usmjerena je na podizanje svijesti o raznolikosti ekosistema cestovnih korisnika i ima za cilj naglasiti važnost činjenice da cestu moramo dijeliti na siguran način.

U kategoriju personalnih električnih prijevoznih sredstava ubrajamo i laka personalna električna vozila (LPEV). Obje kategorije obuhvataju: električni skuter, električni skateboard sa jednim točkom, električni bicikl i sl.. Primjetno je da ova prijevozna sredstva postaju sve popularnija u posljednjih nekoliko godina, što se prije svega može zahvaliti njihovoj dostupnosti i jednostavnoj upotrebi. Međutim, cestovni korisnici nisu uvijek svjesni saobraćajnih/prometnih pravila ili rizika koji bi mogli dovesti do opasnih saobraćajnih/prometnih situacija ili cestovnih nezgoda. Kada dijelimo cestu na siguran način onda poštujemo saobraćajne/prometne propise i obraćamo pažnju na različite kategorije cestovnih korisnika uz stalnu primjenu opreza.

„Nova personalna prijevozna sredstva upotpunjuju i obogaćuju paletu transportnih mogućnosti osnažujući multimodalnost cestovnog saobraćaja/prometa. Veći izbor različitih tipova vozila i prijevoznih sredstava na našim cestama zasigurno ne bi trebao biti uzrok povećanog rizika. Svi moramo uložiti napor da ova raznolikost ne dovede do pogoršanja cestovne sigurnosti. Pogoršanje se neće desiti ukoliko se svi potrudimo da cestu dijelimo na siguran način,“ izjavila je Laurianne Krid, generalna direktorica FIA Regije I.

Ova kampanja prevedena je na 13 jezika i bit će realizirana na prostoru Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Priključujući se zajedničkoj kampanji autoklubova FIA Regije I, BIHAMK nastoji dati svoj doprinos povećanju svijesti o pravilnom korištenju personalnih električnih prijevoznih sredstava uz promoviranje nastojanja da svi učesnici saobraćaja cestu dijele na siguran način.

Kampanja cestovne sigurnosti FIA Regije I podržana je u okviru FIA Programa grantova cestovne sigurnosti.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti