Aktuelno

NA SNAZI JE IZMJENJENI ZAKON O OSNOVAMA SIGURNOSTI SAOBRAĆAJA NA CESTAMA

Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti/sigurnosti saobraćaja/prometa na putevima/cestama u Bosni i Hercegovini (ZOBS BiH) stupio je na snagu.   

Kompletan Zakon (ZOBS BiH) sa svim dosadašnjim izmjenama i dopunama možete besplatno preuzeti u Android i iOS verziji, a dostupan je i u web izdanju (nalazi se ispod teksta). 

Obzirom da je navedenim zakonom obuhvaćen veći broj izmjena, u nastavku teksta donosimo samo najznačajnije izmjene koje se uglavnom odnose na znatno veći iznos novčanih kazni za prekršaje:

-Korištenje mobilnog telefona ili drugih audio i video uređaja- 100-300 KM

-Korištenje mobilnog telefona i nošenje slušalica na oba uha

a. Biciklista i ostali vozači vozila na dva točka - 40,00 KM
b. Pješak - 40,00 KM

-Nevezanje sigurnosnog pojasa za vozača i sve putnike u vozilu - 100-300 KM

-Prevoz djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu - 400-1000 KM

-Prekoračenje brzine:
 a. Preko 30 km/h - 400-1000 KM
 b. Od 20 - 30 km/h - 100-300 KM
 c. Od 10- 20 km/h - 50 KM

-Vožnja pod utjecajem alkohola
 a. Preko 1,5 g/kg - 400-1000 KM (+ zadržavanje u policijskoj stanici do otrežnjenja najduže 12 sati)
 b. Preko 0,8 - 1,5 g/kg - 100 -300 KM
 c. Preko 0,3 - 0,8 g/kg - 50-250 KM
 d. Do 0,3 g/kg - 50,00 KM

-Ukoliko vozač odbije da se podvrgne testiranju na alkohol ili drogu 400-1000 KM

-Vožnja bez položenog vozačkog ispita 400- 1000 KM

-Vožnja neregistrovanog vozila - 400 - 1000 KM

-Naglo pokretanje vozila iz mjesta uz buku i škripu - 50-250 KM

    

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti