Aktuelno

PREDSTAVNIK BIHAMK-A OSVOJIO DRUGO MJESTO NA TAKMIČENJU ''BEST YOUNG DRIVER'' 2023.

Drugo Internacionalno takmičenje ''Best Young Driver'' održano je 7. oktobra 2023. godine u Beču (Austrija) pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke organizacije FIA Region I. Domaćin takmičenja je bio Austrijski automobilski, motociklistički i turing klub (ÖAEMTC), a pored kluba domaćina učestvovali su i klubovi iz Kenije (AAK), Slovenije (AMZS), Bocvane (EA991), Velike Britanije (IAM RoadSmart), Mađarske (MAK), Poljske (PZM), Bugarske (UAB), Španije (RACE) i Belgije (RACB).  

Elmedin Ćibo (Konjic) i Adis Potura (Sarajevo), najbolji mladi vozači iz Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, predstavljali su BIHAMK na ovom prestižnom takmičenju. Vođe tima ispred BIHAMK-a bili su Silma Muminović i Anel Raščić. 

 Za titulu najboljeg mladog vozača takmičilo se 22 učesnika, od kojih je bilo šest djevojaka. Takmičenje se realizovalo u Centru sigurne vožnje TEESDORF u Beču, a svi takmičari su morali odraditi šest vježbi na pripremljenom poligonu i to:

1. slalom vozilom,
2. kontrola vozila na mokroj podlozi,
3. off road vožnja,
4. vježba sa kombi vozilom koja je uključivala vožnju unazad, parking i slalom,
5. kočenje vozilom na različitim podlogama,
6. lagani drift.

Predstavnik BIHAMK-a, Elmedin Ćibo, ostvario je odličan rezultat osvojivši 2. MJESTO, te je pokazao da Bosna i Hercegovina ima mlade koji pokazuju vještine neophodne za dobre i sigurne vozače koji poznaju pravila cestovnog saobraćaja kao i postupanja u slučaju nepredvidivih situacija, saobraćajnih nezgoda i prve pomoći. Prvo mjesto je osvojio Timo Svetina iz Austrije, a treće Alexander Anastassov iz Bugarske.

Uvjereni smo da će ovaj odličan uspjeh našeg tima biti vjetar u leđa za dalje aktivnosti i projekte koji će imati za cilj povećanje sigurnosti u cestovnom saobraćaju u Bosni i Hercegovini, te da će ovo takmičenje pokazati da i mladi vozači voze odgovorno i sigurno, te da stereotipi o mladim vozačima kao opasnim vozačima nisu tačni.

Posebno želimo da se zahvalimo našem sponzoru Toyota BiH koja je timu BIHAMK-a ustupila automobil Toyota Corolla za sigurno putovanje. 

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti