Aktuelno

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda (eng. “World Day of Remembrance for Road Traffic Victims“) obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu novembru. Ove godine 19.novembra prisjećamo se miliona ljudi koji su izgubili živote ili su povrijeđeni u cestovnim nezgodama, te iskazujemo suosjećanje sa svima onima koji su ostali iza žrtava, članovima njihovih porodica i prijateljima. Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se od 2005. godine kada je u formi Rezolucije usvojen na Generalnoj skupštini UN-a, uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO). 

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se sjećanjem na stradale i teško povrijeđene u saobraćajnim nezgodama. Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda će biti obilježen pod sloganom: „Prisjeti se, podrži i djeluj“, dok je ovogodišnja tema događaja „Pravda“ gdje se želi ukazati na brojne zakonske slabosti kada je riječ o odgovornosti krivaca za saobraćajne nezgode sa smrtnim posljedicama i teškim ozljedama, i poboljšanje prevencije saobraćajnih nezgoda i sigurnosti učesnika u saobraćaju. Također se želi naglasiti bitnost provedbe Zakona o bezbjednosti saobraćaja, temeljite istrage nakon saobraćajne nezgode da bi se uvidjelo da li se desilo krivično djelo i šta se treba promjeniti kako bi se spriječilo ponavljanje istog. Pored toga zahtjeva se da se počinitelji koji su počinili kazneno djelo krivično gone. Žrtve saobraćajnih nezgoda koje su trajno ozljeđene, ili imaju člana porodice koji je ozljeđen ili nastradao zaslužuju i priželjkuju pravosudni sistem koji se provodi ozbiljno, pošteno i dosljedno. Ovakav sistem može biti i od izrazitog značaja kao čin prevencije saobraćajnih nezgoda, što bi rezultiralo da se iz tragedija izvuku pouke kako se iste ne bi opet ponovile.

„Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“ će se obilježiti i putem kampanja u cijelom svijetu, koje imaju za cilj podizanje svijesti o značaju rada hitnih službi, zagovaranje snažnije podrške žrtvama saobraćajnih nezgoda i njihovim porodicama. Ovaj dan igra bitnu ulogu u provedbi Dekade aktivnosti za cestovnu sigurnost (2021-2030.) gdje je cilj do 2030. godine smanjiti broj žrtava saobraćajnih nezgoda za 50%.

Na globalnom nivou, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da u saobraćajnim nezgodama svake godine smrtno strada oko 1,35 miliona ljudi. Prema podacima Međunarodnog programa za procjenu cesta (International Road Assessment Programme– iRAP) zbog posljedica saobraćajnih nezgoda svakog dana u prosjeku 56 osoba postaju kvadriplegičari, 161 osobi bude amputiran ekstremitet, 932 osobe dožive teške povrede mozga, a 20.865 lica pretrpi neku vrstu frakture. Dnevno 102.835 lica, uglavnom mladih osoba, smrtno strada ili zadobije doživotne posljedice.

Gore navedeni podaci i ljudske priče nas podsjećaju na potrebu da poboljšamo sigurnosne sisteme koje će spriječiti saobraćajne nezgode i ljudske traume. Obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda pridajemo važnost surovoj stvarnosti posljedica saobraćajnih nesreća.

Više o Svjetskom danu sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda i načinima pružanja podrške njegovom obilježavanju možete saznati ovdje.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti