Aktuelno

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) jedna od vodećih organizacija u Bosni i Hercegovini na poslovima unapređenja sigurnosti cestovnog saobraćaja, uz podršku općine Vogošća, u periodu od 21. do 25. oktobra/listopada 2019. godine realizovao je saobraćajno-preventivnu kampanju „Sigurni prvačići u saobraćaju“. 

Cilj kampanje je povećanje stepena sigurnosti učenika osnovnih škola, budućih samostalnih učesnika u saobraćaju.

Kampanja je realizovana u svim osnovnim školama na području općine Vogošća: OŠ “Porodice Ef.Ramić”, OŠ “Mirsad Prnjavorac”, OŠ “Zahid Baručija”, OŠ “Izet Šabić” i OŠ “Zajko Delić” i istom su obuhvaćeni svi učenici prvih razreda (njih oko 380).

Kampanja je podrazumjevala održavanje predavanja sa prezentacijom, u okviru kojeg su obrađeni svi segmenti saobraćaja. Izvršena je edukacija djece kako se pravilno ponašati u svim segmentima saobraćaja, s posebnim akcentom na njihovu vidljivost: kretanje trotoarom (od kuće do škole), kretanje cestom koja nema trotoar, prelazak preko semaforizirane i nesemaforizirane ceste, vožnja u javnim prevoznim sredstvima, vožnja automobilom i korištenje sigurnosne autosjedalice, odnosno pojasa, kretanje u uslovima smanjene vidljivosti, vožnja biciklom, korištenje kacige, itd. Pored navedenog, djecu - učesnike kampanje nastojali smo animirati i što više uključiti u samu problematiku saobraćaja pa smo u okviru kampanje realizovali i radionicu u okviru koje su djeca reflektirajućim trakicama u boji ukrašavala svoje ruksake.

U okviru navedene kampanje ostvarena je i saradnja sa Lactalis BiH d.o.o. koji su podržali projekat doniranjem proizvoda namjenjenih djeci (bojanki, sveski i čokoladnih mlijeka). Sve to je, uz ruksake/vrećice koje je obezbjedio BIHAMK, podjeljeno najmlađim.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
  • Utorak