Aktuelno

BIHAMK U 2016.GODINI

Putovanje u konkretnom smislu znatno olakšava organizacija kakav je Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).  Sedamdesetogodišnja tradicija stručnog i efikasnog zbrinjavanja vozača i najviši evropski standardi čine BIHAMK vodećom organizacijom u BiH koja štiti interese svojih članova, garantuje mobilnost vozača svih 365 dana u godini te doprinosi povećanju sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.  

U 2017. godini sigurnog, pouzdanog i provjerenog partnera u BIHAMK-u prepoznalo je preko 41.000 građana. BIHAMK je tako zadržao stabilnu bazu vjernih članova s tim što je i prošle godine nastavljen rast kupovine bogatijih članskih paketa, posebno članstva PLUS koji pruža visokokvalitetnu pomoć prilikom putovanja u cijeloj Evropi te pomoćne usluge kao što su rent-a-car ili smještaj.

U zavisnosti od odabranog paketa, članovima BIHAMK-a je zagarantovana najkvalitetnija pomoć na cesti u zemljama regije ili Evrope što u praktičnom smislu znači da će njegov automobil biti brzo osposobljen za dalje kretanje ili transportovan do željenog mjesta, odnosno da će moći da zbrine sebe i svoje saputnike u slučaju saobraćajne nezgode ili kvara na vozilu.

Prošlogodišnju člansku ponudu obilježio je uspješan razvoj projekta BIHAMK Shop koji omogućava dodatne uštede pri kupovini odabranih proizvoda iz ovog programa.

Od 5. januara ove godine BIHAMK je svojim članovima obezbijedio novu pogodnost. Oni na svim benzinskim stanicama najveće domaće benzinske kompanije HIFA grupacije mogu koristiti popust od 0,05 KM po litru bilo koje vrste goriva.

U Pozivnom centru BIHAMK-a, glavnom punktu za prijem i obradu zahtjeva korisnika usluga Službe pomoć-informacije, putem telefonskog broja 1282 registrovano je 623.725 poziva. BIHAMK Asistencija je obavila 47.333 intervencija, oko 130 intervencija dnevno, i to: 23.519 usluga tehničke pomoći na cesti i 23.814 usluga prevoza neispravnih i havarisanih vozila. Stručni aspekt u obavljanju usluga pomoći na cesti potvrđuje veoma visok procenat uspješnosti u otklanjanju kvarova koji iznosi preko 70% te međunarodni standard ISO 9001:2008 u skladu sa kojim ova služba djeluje.

Stotine hiljada građana besplatno su dobili informacije, savjete i pomoć za sigurnije putovanje, dok broj prezentiranih informacija iznosi blizu 180.000. Prepoznatljivi tonski izvještaji o stanju na cestama BIHAMK-a su redovni programski sadržaji oko 50 radio i TV-stanica u BiH. Krajem oktobra prošle godine puštem je u rad videonadzor specifičnih saobraćajnih lokacija u BiH. Uključenje web kamera u informativni sistem BIHAMK-a omogućava da vozači u svakom momentu dobiju aktuelne i korisne informacije o frekvenciji saobraćaja na graničnim prelazima i zastojima na odabranim lokacijma te mogućnost da boljim planiranjem putovanja i izbjegnu dugotrajnija čekanja i eventualne zastoje.

Prošle godine u BIHAMK-u su kontinuirano prikupljani i obrađivani svi dostupni statistički podaci bitni za analizu stanja sigurnosti cestovnog saobraćaja, kao što su podaci o broju saobraćajnih nezgoda, registrovanih i prodatih vozila u BiH, aktivnih vozačkih dozvola... Informacije sa detaljnom analizom prikupljenih podataka iz BIHAMK-a su proslijeđene na adrese svih relevantnih institucija iz oblasti saobraćaja kao i javnosti putem medija.

Brojni mediji iz cijele zemlje su često koristili BIHAMK-ove podatke ili informacije prilikom analiziranja aktuelnih pitanja iz oblasti saobraćaja što nedvojbeno ukazuje da je BIHAMK u domaćoj javnosti stekao reputaciju relevantne i stručne organizacije iz domena saobraćaja. Saobraćajno - preventivne aktivnosti po kojima je BIHAMK prepoznatljiv i protekle godine obuhvatile su od predškolske i školske populacije do vozača svih dobnih uzrasta izuzetno veliki broj učesnika. Podijeljeno je stotine hiljada letaka, raznih brošura, printanih informacija, kontrolisano nekoliko hiljada motornih vozila...

Posebnu pažnju BIHAMK poklanja saobraćajnoj edukaciji najmlađih. U ovu po mnogo čemu posebnu aktivnost u okviru saobraćajne preventive BIHAMK-a, uz značajna materijalna sredstva, ulaže se neprocjenjiv trud, znanje i ljubav. Najznačajniji vid saobraćajne edukacije djece jesu saobraćajno-obrazovna takmičenja osnovaca, koja su prepoznata kao temeljni edukativni program za osnovce u BiH s ciljem njihovog sigurnijeg samostalnog uključivanja u saobraćaj. Prošle godine ova takmičenja su okupila preko 25.000 učenika. Najbolji među njima na finalnom takmičenju, dva dječaka i dvije djevojčice, činili su ekipu koja je pod pokroviteljstvom BIHAMK-a predstavljala BiH na evropskom takmičenju i plasmanom na 10. mjesto potvrdila kontinuitet dobrih rezultata.

Saobraćajno-preventivne aktivnosti usmjerena prema najmlađim upotpunjene su kampanjom Siguran put do škole kojom je promovirana globalna kampanja "#Stay Bright" kao dio UN Globalne kampanje "#Save kids lives" u okviru koje je BIHAMK djeci uzrasta od 6 do 10 godina kroz prigodne radionice skrenuo pažnju na značaj vidljivosti prilikom kretanja na putu od kuće do škole.

U cilju podizanja svijesti o cestovnoj sigurnosti i poboljšanju zaštita djece u saobraćaju, ali i uštede u kućnom budžetu, BIHAMK je prošle godine nastavio akciju besplatne dodjele dječijih autosjedalica svojim članovima. Od 2013. godine kada je započeo ovaj projekat, besplatno je podijeljeno na korištenje 713 dječijih autosjedalica, a na ovu podgodnost članovi BIHAMK-a sa malom djecom mogu računati i ove godine.

Međunarodna saradnja u okviru mreže FIA klubova umnogome je rezultirala poboljšanjem palete usluga koje BIHAMK pruža građanstvu, a posebno je značajno učešće BIHAMK-a u globalnim kampanjama cestovne sigurnosti gdje se profilirao kao pouzdan partner u okviru FIA mreže. BIHAMK je uspješno učestvovao u izradi i realizaciji više projekata u okviru raspisanih natječaja u dostupnim fondovima za cestovnu sigurnost pripadajućih međunarodnih organizacija

Sve u svemu, BIHAMK ima mnogo razloga za zadovoljstvo, ali neće stati na ostvarenim rezultatima, već će oni biti polazna osnova i motiv za nastavak aktivnosti na daljem jačanju kvaliteta usluga i ekonomske pozicije kluba. Tradicija od 70 godina uči da se samo vrijednim radom, kvalitetnom uslugom te stalnom modernizacijom i prilagođavanjem potrebama članova može biti u vrhu.

Vrhunsku i kvalitetnu uslugu od BIHAMK-a možete očekivati i u 2017. godini.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti