Aktuelno

Zimska oprema od 1. aprila/travnja više nije obavezna

Podsjećamo vozače da od 1. aprila/travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH, broj 83/20).

Nakon zime, kada se temperature postepeno povećavaju i vremenski uslovi poboljšavaju, važno je osigurati da vaše vozilo bude spremno za proljetne i ljetne vožnje. Donosimo nekoliko korisnih savjeta o pripremi i pregledu vozila nakon zimske sezone:

  • Zamjena i provjera pneumatika: Prvi korak je zamjena zimskih pneumatika ljetnim. Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uslovima visokih ljetnih temperatura. Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od 7 stepeni čime se guma puno brže troši te uzrokuje veću potrošnju goriva. Pored toga pregledajte pneumatike, provjerite pritisak u i, ako je potrebno, povećajte ih na vrijednosti prema preporukama proizvođača. Također, provjerite stanje gazećeg sloja i dubinu šare. Ukoliko su pneumatici istrošeni ili oštećeni, razmislite o zamjeni.
  • Pregled kočnica: Provjerite kočnice kako biste bili sigurni da pravilno rade. Osluškujte bilo kakve neobične zvukove prilikom kočenja i osigurajte da kočione pločice nisu istrošene.
  • Provjera tečnosti: Pregledajte nivo tečnosti u vozilu, uključujući ulje motora, tečnost za hlađenje, tečnost za pranje stakala i kočionu tečnost. Dopunite ili zamijenite tečnosti prema potrebi.
  • Promjena ulja i filtera: Ukoliko to već niste učinili tokom zime, sada je pravo vrijeme za promjenu ulja i filtera. Čisto ulje pomaže u održavanju performansi motora i produžava životni vijek vašeg vozila.
  • Provjera svjetala: Provjerite sve svjetlosne izvore na vozilu, uključujući farove, stop svjetla, pokazivače smjera i poziciona svjetla. Zamijenite svjećice koje su pregorile i osigurajte da su sve svjetlosne funkcije ispravne.
  • Pregled vjetrobranskog stakla: Pregledajte vjetrobransko staklo da li ima pukotina ili oštećenja. Ukoliko primijetite bilo kakve pukotine ili oštećenja, potražite stručnu pomoć ili zamijenite staklo kako biste izbjegli daljnje probleme.
  • Čišćenje vozila: Nakon zime, vozilo obično treba dobro očistiti kako bi se uklonila sol, prljavština i drugi ostaci. Operite vozilo temeljno, uključujući i donji dio, kako biste spriječili koroziju.
  • Pregled klima uređaja: Provjerite da li klima uređaj ispravno radi, posebno ako planirate vožnju tokom toplijih mjeseci. Da ne bi došlo do razvoja bakterija i gljivica, nakon zime treba promijeniti filter klime.

Pravilna priprema i pregled vozila nakon zime mogu vam pomoći da održite sigurnost i performanse vašeg vozila tokom proljeća i ljeta. Redovno održavanje vozila ključno je za sigurnu i udobnu vožnju, pa budite sigurni da provodite ove korake redovno.

Međutim, ukoliko Vam ipak zatreba pomoć na cesti pozovite dobro poznati broj telefona 1282!

 Želimo sretan put svim vozačima i vozačicama!

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti