Aktuelno

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u suradnji sa JP Direkcija cesta Federacije BiH d.o.o. Sarajevo u cilju poboljšanja sigurnosti prometa na cestama i upoznavanja vozača teretnih motornih vozila sa zakonskom regulativom iz domena saobraćaja planira „promociju” globalne kampanje „TERETNO VOZILO U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU“ dana 07.04.2010. godine (srijeda) u 10.30 sati u prostorijama JP Direkcija cesta Federacije BiH (Terezija 54).

Kampanja tretira saobraćajnu edukaciju i informisanje vozača teretnih vozila putem pripremljenih brošura u kojima su na prikladan i popularan način prezentirane novine u oblasti sigurnosti saobraćaja na cestama, te obaveze vozača koje proizilaze iz nove zakonske regulative. Zadnjih par godina donesen je niz pravilnika (podzakonskih akata) iz područja sigurnosti saobraćaja koji tretiraju teretna motorna vozila stoga cijenimo da je neophodno upoznati i educirati vozače sa istima.

Brošure će se dijeliti besplatno vozačima, a sadrže slijedeće:

Izvod iz „Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH“ (članovi koji se odnose na kretanje teretnih motornih vozila, tehnički pregled vozila, kaznene odredbe)
Izvod iz „Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uslovima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima“
Izvod iz Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine
Kontrola osovinskog opterećenja, ukupne mase i dimenzija vozila
Vanredni prijevozi
CEMT multilateralne dozvole
Registracija vozila
Pomoć na cesti, informacije o AMK-a
Korisne informacije za vozače

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Petak
  • Subota
  • Nedjelja
loading ...