Aktuelno

17. decembra/prosinca 2021.g. u Parizu je održana godišnja generalna Skupština  Svjetske automobilističke federacije – FIA-e (Fédération Internationale de l’Automobile). Skupština je održana u hibridnom formatu okupivši 170 predstavnika FIA klubova-članica u skupštinskoj sali pariškog hotela Intercontinental Le Grand, dok je 80 delegata ovaj događaj pratilo online. Delegacija BIHAMK-a prisustvovala je Skupštini uživo i zajedno sa ostalim predstavnicima FIA klubova iz cijelog svijeta učestvovala u izboru novog FIA Predsjednika. 

Delegati Skupštine su birali između dvije predsjedničke liste: prve, predvođene Mohammedom Ben Sulayemom (UAE) i druge, na čijem je čelu bio Graham Stocker (UK), dosadašnji zamjenik FIA Predsjednika za autosport. Rezultati elektronskog glasanja pokazali su da je, ubjedljivom većinom glasova od 61,62% za, te 36,6% protiv i 1,76% uzdržanih, Mohammed Ben Sulayem izabran za FIA predsjednika na predstojeći četverogodišnji mandat.

U okviru FIA pobjedničke predsjedničke liste, za članove najužeg tima saradnika novog FIA Predsjednika birani su: Robert Reid, zamjenik FIA predsjednika za autosport, Tim Shearman, zamjenik FIA Predsjednika za automobilsku mobilnost i turizam i Carmelo Sanz de Barroso, predsjednik FIA Senata.

Nakon dvanaest godina predane službe (2009. – 2021.), od FIA članova simbolično se oprostio dosadašnji FIA predsjednik, Jean Todt riječima: „Hvala zamjeniku FIA predsjednika za autosport, Grahamu Stokeru, zamjeniku FIA predsjednika za mobilnost, Thierryju Willemarcku, predsjedniku Senata Brianu Gibbonsu, članovima FIA Svjetskih vijeća, Senata, svim našim komisijama , v.d. generalnoj tajnici za automobilsku mobilnost i turizam, Oniki Miller, generalnom sekretaru za autosport, Peteru Bayeru, svim FIA odjelima i svim našim volonterima bez kojih ništa ne bi bilo moguće. Jako cijenim ono što rade. Hvala i našim promotorima, svim ključnim partnerima mobilnosti i autosporta i, naravno, vama, članovima FIA-e. Vi ste snaga FIA-e i ponos FIA-e. Tokom svih ovih godina imao sam privilegiju upoznati vas sve pojedinačno i posjetiti vas u vašim državama čime smo uspostavili trajna prijateljstva. To je ujedno i najznačajnija emocija koju imam napuštajući FIA-u. Iskreno želim i preporučujem onima koji budu izabrani – čuvajte ih, veoma su vrijedni. Želim vam sreću. Izuzetno sam sretan što sam bio vaš predsjednik.”

Novoizabrani predsjednik FIA-e, Mohammed Ben Sulayem (1961), predsjednik EMSO-a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nekadašnji je trofejni reli vozač koji već dugi niz godina obavlja visokopozicionirane dužnosti u upravljačkoj strukturi FIA-e. Ben Sulayem je i dugogodišnji prijatelj BIHAMK-a koji je u svojstvu predsjednika EMSO-a, u proteklom periodu posjetio Bosnu i Hercegovinu nekoliko puta, a njegov matični klub podržao je BIHAMK u nizu kampanja i projekata usmjerenih na promociju i unaprijeđenja sveukupnih aktivnosti našeg kluba. Novi FIA Predsjednik obratio se skupštinskim delegatima biranim riječima: “Velika vam hvala na povjerenju i podršci koju ste mi dali. FIA mi je dala puno. Odredila mi je životni put i odvela me tamo gdje sam sada i vrijeme je da nešto od toga vratim. Želio bih se zahvaliti svom timu i svojoj porodici koja je bila uz mene cijelo vrijeme. Također bih želio zahvaliti Grahamu Stokeru na našem duelu, kao i na izvjesnom broju neprospavanih noći, mada sam siguran da ćemo na kraju obojica djelovati u interesu FIA-e oslonivši se na iskustvo prethodnog tima. Hvala vam na povjerenju koje ste mi ukazali i budite uvjereni da će ono što je obećano u našem manifestu imati trajnu vrijednost.“

Pored Predsjedničkih izbora, delegati FIA Skupštine odlučivali su o novom sastavu FIA Svjetskog Vijeća za autosport, FIA Svjetskog Vijeća za automobilsku mobilnost i turizam, Međunarodnog apelacionog suda, Nadzornog odbora, Međunarodnog tribunala i Anti-doping disciplinskog komiteta. Usvojeni su i amandni na FIA Međunarodni sportski kodeks.

Od ostalih radnih sadržaja koji su prethodili FIA Generalnoj skupštini značajno je istaći održavanje: FIA COFO godišnjeg sastanka, Vanredne skupštine FIA Regije I, Generalne skupštine AIT-a i Godišnjeg sastanka FIA Fondacije.

Noć prije FIA Generalne skupštine, 16.decembra/prosinca u Carrousel du Louvre održana je spektakularna Dodjela FIA nagrada za autosportsku sezonu 2021. koju su obilježili prva F1 šampionska titula za Maxa Verstappena i svojevrstan omaž Jeanu Todtu za njegova postignuća tokom dvanaestogodišnjeg mandata na poziciji Predsjednika FIA-e.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak
loading ...
Zatvori X