Aktuelno

FIA Generalna skupština 2018., najznačajnije godišnje okupljanje klubova-članica Međunarodne automobilističke federacije, održana je 07. decembra/prosinca u Sankt Petersburgu (Ruska Federacija). Preko tri stotine delegata, predstavnika auto-moto i touring klubova iz čitavog svijeta, među kojima je bila i zvanična delegacija BIHAMK-a, predvođena predsjednikom Ivom Komšićem, prisustvovalo je izuzetno bogatom radnom programu Skupštine.   

Kao i prethodnih godina, najznačajniji sadržaji ovog impozantnog međunarodnog skupa, bili su prezentirani tokom Vanredne skupštine FIA Regije I, Foruma za članske povlastice, Godišnjeg sastanka FIA Fondacije i same Generalne skupštine. 

Delegati Vanredne skupštine FIA Regije I (Evropa, Afrika i Bliski Istok) podržali su set ambicioznih ciljeva čiju je realizaciju ovaj FIA Region zacrtao za 2019.g., a koji se tiču održanja liderske pozicije klubova na polju mobilnosti, pojačanog lobiranja u smislu zaštite interesa vozača pri EU institucijama, te pružanja pomoći klubovima u njihovim nastojanjima da zadrže postojeće i privuku dodatno članstvo u uslovima sve jače konkurencije. Moderatori foruma za članske povlastice istakli su ogroman značaj saradnje između klubova na polju inovacija, posebno na područjima pojedinih geografskih regija gdje postoji sličnost u potrebama i navikama korisnika na polju mobilnosti, dok su tokom Godišnjeg sastanka FIA Fondacije prisutni delegati imali priliku upoznati se sa impresivnim rezultatima koje je ova fondacija uz pomoć klubova uspjela ostvariti na polju unaprijeđenja cestovne sigurnosti, kvaliteta zraka u najugroženijim dijelovima svijeta, te poboljšanja sigurnosti u autosportskim aktivnostima. FIA Generalna skupština, održana je po unaprijed utvrđenom dnevnom redu, a skupštinski delegati dali su svoju saglasnost na predložene izmjene FIA Statuta, Internih pravilnika FIA Regije III i IV, te FIA Međunarodnog sportskog koda. Izvršen je i izbor članova nekoliko FIA komisija i upravnih tijela, a na kraju skupa g. Franco Lucchesi, g. Werner Kraus i g. Tim Schenken izabrani su za počasnog predsjednika, počasnog podpredsjednika i počasnog predsjednika FIA komisija.

Večer nakon Generalne skupštine bila je uobičajeno rezervisana za Svečanu ceremoniju dodjele nagrada FIA šampionata za 2018.g. koja je održana u raskošnom zdanju Sanktpetersburške filharmonije. Prvi puta u historiji, korisnici interneta su mogli pratiti uživo Dodjelu nagrada FIA šampionata putem “Facebook live”.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak