Aktuelno

Max Mosley (13.04.1940. – 23.05.2021.)

Nakon duge borbe sa teškom bolešću, u 82. godini je preminuo Max Mosley, bivši dugogodišnji predsjednik FIA-e (Međunarodne automobilističke federacije). Pasionirani amaterski vozač auto utrka i ugledni britanski pravnik, svojim je životnim angžmanom dao veliki doprinos ostvarenju pozitivnih promjena u porodici FIA klubova, prvenstveno na područjima unaprijeđenja autosporta i mobilnosti.

Mosley je1969. bio suosnivač March Engineeringa, kompanije koja je veoma brzo postala jedna od vodećih svjetskih proizvođača takmičarskih vozila.

U svojstvu pravnog savjetnika Asocijacije F1 konstruktora bio je kreator teksta „Prvog Konkordskog ugovora“, potpisanog 1981. kojim se definiraju odnosi regulatora i promotora F1 takmičenja i koji i danas predstavlja temeljni pravni dokument ove najatraktivnije autosportske discipline.

1991. postao je predsjednik FISA-e, a od 1993.-2009. obavljao je funkciju Predsjednika FIA-e. Svojom brzom reakcijom i kreiranjem Komisije za sigurnost F1, nakon tragičnih pogibija Arytona Senne i Rolanda Ratzenbergera 1994. dao je izuzetno veliki doprinos unaprijeđenju sigurnosti F1 utrka i cjelokupnog autosporta.

Bio je uspješan i u poboljšanju sigurnosti na cestama širom svijeta kroz iniciranju osnivanja Evropskog programa za procjenu novih vozila (EURO NCAP), kojim je predsjedavao u periodu od 1996. do 2004.

2001. je osnovao FIA Institut za sigurnost autosporta u cilju podizanja standarda sigurnosti na svim takmičarskim nivoima, od juniorskih natjecanja do FIA svjetskih šampionata, a 2002. je bio ključna figura iza osnivanja FIA Fondacije i FIA Akademije, čiji je rad usmjeren na promociju cestovne sigurnosti i zaštite prirodne sredine.

Max Mosley je učinio glas FIA klubova snažnijim, posebno kroz kreiranje FIA Briselskog Ureda putem kojega je milionima članova klubova mobilnosti u Evropi omogućena adekvatna zastupljenost pri nadležnim institucijama Evropske unije.

U sjećanje na Maxa Mosleyija svi članovi Međunarodne automobilističke federacije će na simboličan način odati počast i posvetiti minutu šutnje svom nekadašnjem Predsjedniku u četvrtak, 27. maja/svibnja u 12:00h.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti