Aktuelno

Dana 08. januara/sječnja EuroNCAP (Evropski/Europski program za procjenu novih automobila) je objavio rezultate svojih cjelogodišnjih testiranja i proglasio najsigurnije modele automobila za 2019. g. u nekoliko različitih kategorija:


-Tesla Model 3 i BMW serije 3 podijelili su prvo mjestu u klasi „velikih porodičnih vozila“, a drugoplasirana je Škoda Octavia.

-U klasi „malih porodičnih vozila“ najbolji rezultat ostvario je Mercedes-Benz CLA, a na drugom mjestu po bezbjednosnim performansama u ovoj kategoriji našla se Mazda 3.

-U klasi „SUV“ vozila, prvo mjesto pripalo je Teslinom modelu X, a drugoplasirani u ovoj kategoriji bio je SEAT Tarraco.

-Najbolje ocijenjeni u klasi malih „SUV/MVP“ automobila bio je Subaru Forester, a drugo mjesto podijelili su Mazda CX-30 i VW T-Cross.

-Najbolji u klasi „supermini“ bili su: Audi A1 i Renault Clio, a u stopu ih je pratila Ford Puma.

-Na kraju, u kategoriji najatraktivnijih testiranja „klase električnih i hibridnih“ automobila, prvo i drugo mjesto podijelila su dva Teslina modela – Model 3 osvojio je prvo, a Model X drugo mjesto.

Rezultati testiranja ukazuju na odlične sigurnosne karakteristike Mercedes-Benz modela koji su se pokazali najboljim u klasi malih porodičnih automobila, a još pet Mercedes-Benz modela osvojilo je svih pet zvjezdica u EuroNCAP testiranjima potvrdivši neprikosnovenu zaštitu od udara i vrhunsku tehnologiju podrške u vožnji. Teslini modeli bili su izuzetno zastupljeni u prošlogodišnjim EuroNCAP testiranjima kao apsolutni šampioni u kategoriji električnih i hibridnih automobila, a osvojli su i pobjedničku poziciju u klasi velikih porodičnih automobila sa BMW serijom 3. Segment „supermini“ automobila i dalje ostaje najkonkurentniji na tržištu, stoga pobjednici u ovoj kategoriji zaslužuju posebne čestitke za kontinuirani doprinos unaprijeđenju cestovne sigurnosti.

Kratki video pregleda rezultata EuroCAP testiranja za 2019. godinu, možete pogledati putem LINKA


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak