Aktuelno

KVIZ ZNANJA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA IZ OBLASTI SAOBRAĆAJNE SIGURNOSTI

Dana 20. decembra 2022. godine u organizaciji Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba realizovan je ''Kviz znanja za učenike srednjih škola iz oblasti saobraćajne sigurnosti'' koji je  podržan od strane Općine Velika Kladuša i JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine. 

Bosanskohercegovački auto-moto klub svake godine organizuje cijeli niz saobraćajno-preventivnih aktivnosti, sa ciljem poboljšanja stepena sigurnosti saobraćaja, smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i posljedica koje se ogledaju u svakodnevnom stradanju ljudi, a posebno djece i mladih.

Projektom su obuhvaćeni svi učenici završnih razreda srednjih škola na području Velike Kladuše i to u učenici Prve Srednje škole, Druge Srednje škole i Gimnazije. Osnovna aktivnost u realizaciji navedenog projekta ogleda se u organizovanju kviza o poznavanju sigurnosti u saobraćaju kojem su pristupili svi prijavljeni učenici. Prvi eliminacioni test odradili su svi prijavljeni učenici na osnovu kojeg smo dobili 12 najboljih takmičara i takmičarki. Kviz se nakon toga nastavio online putem tableta gdje je bila bitna brzina i tačnost odgovora.

Nakon dva kruga kviza dobili smo troje najboljih takmičara koji su osvojili vrijedne nagrade:
- prvo mjesto i nagradu (besplatno polaganje vozačkog ispita) osvojio je Erik Šarić,
- druga nagrada (tablet) pripala je Almaidi Latić,
- dok je treću nagradu (pametni sat) osvojila Lamija Melkić.
Troje prvoplasiranih su inače učenici četvrtog razreda Tehničar drumskog saobraćaja.

Pored kviza svi učenici su odslušali edukativno predavanje o sigurnom ponašanju u saobraćaju kroz koje su imali priliku da se upoznaju sa rizicima i opasnostima sa kojima se mogu susresti u saobraćaju, kao i važnosti odgovornog ponašanja u saobraćaju. Također svim učesnicima su podijeljene majice, privjesci i informativno-edukativni materijal, te je urađena i vježba sa Naočalama za simulaciju uticaja alkohola i narkotika na čovjeka.

Svim učesnicima i profesorima su podijeljene zahvalnice, te upućujemo iskrene čestitke.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti