Aktuelno

ODRŽAN KONGRES FIA REGIJE I

BIHAMK dao značajan doprinos u kreiranju ključnog izvještaja Kongresa

6. i 7. oktobra/listopada 2021.g. održano je digitalno izdanja Kongresa FIA Regije I (autoklubovi Evrope, Afrike i Bliskog istoka). Iako je bilo planirano da se Kongres uz proslavu stogodišnjice od osnivanja Auto-moto saveza Srbije (AMSS) održi u Beogradu, ovaj međunarodni događaj je zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Srbiji zajedničkom odlukom kluba-domaćina i Briselskog ureda FIA Regije I prebačen u elektronsku formu. Predstavnici BIHAMK-a učestvovali su u dvodnevnom radu Kongresa koji je bio ispunjen izuzetno zanimljivim prezentacijama najviših predstavnika klubova ove FIA Regije.

Prvog dana Kongresa čelnici velikih evropskih klubova iz Nizozemske (ANWB), Njemačke (ADAC), Švicarske (TCS) i Danske (FDM) govorili su na temu „Zaštita prava korisnika usluga mobilnosti u procesu zelene tranzicije“, pojašnjavajući vizije djelovanja svojih klubova u ovom procesu, njihovog angažmana u zaštiti vozača od previsokih nameta potaknutih „zelenom tranzicijom“, te prednostima i manama neumitnog procesa elektrifikacije vozila.

Drugi dan Kongresa FIA Regije I bio je posvećen predstavljanju rezultata projekta „Razvoja klupskih klastera“ kojeg ova FIA Regija već dvije godine realizira u saradnji sa svojim klubovima-članicama. Krajnji ishod ovog projekta predstavlja „Izvještaj o preporukama za dalji razvoj klubova na područjima digitalne zrelosti, implementacije novih poslovnih modela, diversifikacije usluga i inovacija“. Sa ponosom ističemo da je, na poziv g. Thomasa Mollera Thomsena, Predsjednika FIA Regije I, nakon što je identificiran kao jedan od najboljih evropskih klubova u oblastima digitalne zrelosti i razvoja novih poslovnih modela, BIHAMK dao značajan doprinos u realizaciji ovog projekta. Zlatan Velić, rukovodilac BIHAMK-ovog odjela za članstvo i marketing, je kroz učešće u nizu intervuja organiziranih tokom 2020.g. i 2021.g., podijelio iskustva o praksama koje je BIHAMK primjenio da bi postigao optimalnu prilagodbu sistema članstva na uvjete izazvane pandemijom koronavirusa, te realizirao niz uspješnih strategija za poboljšanje online vidljivosti kluba, digitalnog učlanjenja i digitalne komunikacije sa članovima. Ova BIHAMK-ova iskustva uvrštena su među najbolje globalne prakse FIA klubova i kao takva značajno su doprinjela uspješnoj finalizaciji projekta.

Nakon prezentacija iz nekoliko klubova FIA Regije I koje su poslužile kao ilustracija područja poslovnog razvoja obuhvaćenih Izvještajem, zvaničnici Briselskog ureda FIA Regije I zaključili su Kongres uz izraze zahvalnosti svim klubovima koji su pomogli kreiranju ovog dokumenta koji bi trebao poslužiti kao svojevrstan putokaz za budući razvoj auto i touring klubova sa prostora Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti