Aktuelno

32. FIA EVROPSKO SAOBRAĆAJNO-OBRAZOVNO TAKMIČENJE

Svjedoci smo  velikog broja saobraćajnih  nezgoda u kojima  veliki broj,  posebno mladih  ljudi izgubi život svojom ili tuđom nepažnjom. Saobraćajno-obrazovna  takmičenja  učenika osnovnih škola koja BIHAMK organizuje svake godine  u kojima  mladi, budući vozači i učesnici u saobraćaju stiču znanja o saobraćajnoj  kulturi predstavljaju  veoma značajan vid prevencije i ublažavanja posljedica saobraćajnih nezgoda.  

Ovaj program edukacije i provjere znanja djece u upravljanju biciklom u saobraćaju podiže nivo znanja i svijesti o značaju pažnje i poštivanja saobraćajnih pravila i doprinosi smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćaju.

21. ciklus saobraćajno-obrazovnih takmičenja učenika osnovnih škola u BiH završen je nastupom reprezentacije BiH na 32. FIA Evropskom saobraćajno-obrazovnom takmičenju održanom od 14. do 17. septembra 2017. godine u Tirani (Albanija) u organizaciji Albanskog Auto-moto kluba (ACA).

Na ovogodišnjem evropskom takmičenju nastupili su predstavnici 22 kluba iz evropskih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Rusija (2 kluba), Rumunija, Litvanija, Norveška, Crna Gora, Njemačka, Slovačka, Švicarska, Poljska, Monako, Latvija i Slovenija.

Svečanom otvorenju takmičenja, koje je bilo veoma dobro organizovno, prisustvovao je predsjednik FIA Regije 1, Thierry Willemarck, kao i predsjednik Automobilističkog kluba Albanije (ACA), Niko Leka. Tokom ceremonije otvaranja takmičenja video-linkom se javio i predsjednik FIA-e, Jean Todt, koji je poželio sreću takmičarima.

Takmičenje je održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu. Svi takmičari su nastupili na devet takmičarskih stanica (disciplina), od ukupno četrdesetak do sada definisanih disciplina. Ekipa Latvije osvojila je prvo mjesto, drugoplasirani su bili reprezentativci Rusije, predstavnici auto kluba RAS, dok je treće mjesto zauzela također ekipa Rusije, predstavnici kluba RAS.

Ekipu BIHAMK-a su činili Amra Muratović (Srebrenik), Lamija Cero (Konjic), Eldin Sultić (Konjic) i Armin Bjelić (Lukavac) i dostojno su predstavljali Bosnu i Hercegovinu. Treba naglasiti da se radi o jednoj specifičnoj smotri na evropskom nivou u kojoj rezultat nije u prvom planu, već prilika da se na jednom mjestu okupe djeca iz različitih kultura te da kroz takmičenje pokažu i poboljšaju svoju vještinu snalaženja u današnjoj saobraćajnoj džungli.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti