Aktuelno

Svjetski dan zaštite okoliša  je globalni pokret Ujedinjenih naroda (UN-a), putem kojeg  se pokušava podići globalna svijest važnosti zaštite okoliša, te se istovremeno podstiče na djelovanje na polju zaštite okoliša u svijetu. Svjetski dan zaštite okoliša se od 1974. godine obilježava svakog 5. juna/lipnja. 

Svjetski dan zaštite okoliša je događaj kojim se promoviraju i aktueliziraju ekološka pitanja i problemi od planetarnog značaja. Problemi sa kojima se suočavamo su između ostalog: zagađenje mora, prenaseljenost, globalno zagrijavanje, održiva potrošnja, razvoj i čist vazduh.

Svake godine, Svjetski dan zaštite okoliša posvećen je temi koja te godine zahtjeva posebnu brigu i urgentno djelovanje.Tema za 2019. godinu je “Zagađenje zraka”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), devet od deset ljudi na zemlji udiše zagađeni zrak, a procjenjuje se da je 4,2 miliona prijevremenih smrti godišnje povezano sa zagađenjem zraka. U urbanim područjima, zagađenje zraka je danas najveći ekološki rizik za zdravlje.

Svjesni važnosti obilježavanja ovog dana, ali i bitnosti zaštite okoliše, BIHAMK svoju podršku iskazuje tako što svake godine ulaže u resurse za rješavanje pitanja zaštite okoliša. Između ostalog Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je povodom ovog pitanja proveo niz kampanja i realizacije projekata u cilju podizanja svijesti i djelovanja na polju zaštite okoliša. Između ostalog provedena je kampanja #Make cars green, nabavljena su dva eko vučna vozila s tendencijom nastavka dalje nabavke, a u planu je i postavljanje punjača za električna vozila u Sarajevu i Zenici.

Svjetski dan zaštite okoliša je prije svega “dan ljudi” kada svi skupa moramo pokazati brigu o planeti Zemlji. Inicijative za promjene mogu biti na lokalnom, državnom ili globalnom nivou, a može ih podržati samo jedna osoba ili veća grupa.

BIHAMK, u saradnji Međunarodnom automobilističkom federacijom (FIA), poziva sve da se pridruže ovom pokretu i podijele svoja iskustva, rješenja i ideje povodom Svjetskog dana zaštite okoliša na društvenim medijima koristeći sljedeće oznake: #WorldEnvironmentDay #FIAActionForEnvironment #BeatAirPollution #BIHAMKActionForEnvironment.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
  • Utorak