Aktuelno

BIHAMK I MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA KANTONA SARAJEVO POTPISALI MEMORANDUM O SARADNJI

Dana 27. decembra 2021. godine generalni sekretar Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) Rasim Kadić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti razvoja uspostave sistema elektromobilnosti i korištenja vozila na alternativni pogon u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima generalnog sekretara BIHAMK-a ovo je prvi memorandum ove vrste s bilo kojom institucijom u Bosni i Hercegovini, a plod je višemjesečnih aktivnosti na jačanju politika elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Elektromobilnost je nadolazeća stvar u cijelom svijetu. Nažalost, Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti kasni, ali hvatamo korak koliko možemo. Cilj nam je da se BIHAMK etablira kao neutralni lider, neko ko objedinjava sve aktivnosti kada je u pitanju elektromobilnost, da pripremimo osnove kroz zakonski okvir koji bi regulirao ovo pitanje. Također, cilj nam je da s jedne strane povećavamo broj vozila na električni ili hibridni pogon, a s druge strane da povećavamo sve performanse koje će služiti takvim vozilima i vozačima u Bosni i Hercegovini”, kazao je generalni sekretar Kadić.

“Memorandumom se uspostavlja zajednička saradnja u ovoj oblasti, a odvijati će se kroz uzajamno povezivanje i razmjenu ideja, te prijedloga, zajedničko učešće na stručnim institucionalnim, medijskim i sličnim skupovima koji se odnose na razvoj i uspostavu sistema, ali i na druge aktivnosti o kojima postoji zajednička saglasnosti”, kazao je ministar Šteta.

Do ove saradnje došlo je uvažavajući opredjeljenje Bosne i Hercegovine članstvu Evropskoj uniji, što podrazumijeva ispunjavanje preuzetih uslova i obaveza iz kandidature, koja se obavezala u martu 2021. godine da će smanjiti emisiju stakleničkih gasova za jednu trećinu do 2030. godine, odnosno za dvije trećine do 2050. godine.

Potpisivanje Memoranduma između Ministarstva i BIHAMK-a uslijedilo je nakon usvajanja Sofijske deklaracije, kojom su domaće institucije i vlasti zajedno sa drugim državama partnerima iskazale ambiciju i saglasnost usklađivanja sa “Europskim zelenim planom" - strateškim aktom Europske unije. Tim planom je jasno određen smjer održivog transporta, koji se u osnovi oslanja na elektromobilnost kao polugu za smanjenje stakleničkih, te štetnih ispušnih gasova u sektoru transporta.

Ministar Šteta i generalni sekretar Kadić su potpisali Memorandum vođeni zajedničkom željom za poticanjem, promoviranjem i uređivanjem razvoja oblasti elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i potrebom da Bosna i Hercegovina učini konkretnije korake u smislu zastite okoliša i potrebe građana za zdravijom sredinom.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti