Aktuelno

Autoindustrija diše punim plućima 

Ženeva je jedan od najvažnijih sajmova automobila u svijetu, a na ovogodišnjem, 88. po redu, tradicionalno je i urednik BIHAMK AUTA. Vizija autoindustrije u posljednjih nekoliko godina ostala je ista –brže, goropadnije, zelenije i autonomnije. Ženeva je ponovo oduševila, jer je vidljivo da autoindustrija diše punim plućima, doduše svi se trude da to bude sa što manje dima.

Ženeva iz godine u godinu donosi najbolje od autoindustrije. Tu su svi što nešto znače ovom svijetu, iako su sajmovi (naročito Frankfurt i Pariz) malo otišli u drugi plan. Doduše, od velikih jedino je Opel otkazao ove godine učešće u Ženevi. Možda na prvu neobično, ali Opel je u 2017, u Frankfurtu, uistinu predstavio sve svoje velike favorite: Insignia, Crossland X i Grandland X.

Susjed iz Svete Nedelje

Veliki je iznenada postao i ''mali'' iz Svete Nedelje – čudesni Mate Rimac, čiji su roditelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, iz Livna. On je zadivio svijet svojim idejama, a u Ženevi je predstavio noviC_Two – najjači serijski električni automobil čije su karakteristike epohalne: na 100 km/h stiže za 1,97 sekundi, a maksimalna brzina mu je 412 km/h. Pritom do 300 km/h stigne u 11,8 sekundi!Za premijeru Mati Rimcu su u pomoć došli sjajni 2Cellos koji su napravili sjajnu atmosferu. I ova ekipa je napravila sjajnu promociju susjedne Hrvatske.

Mercedes je snažno zastupljen ove godine na sajmu. Kao jedan od njegovih favorita, iz Stuttgartadolazi nova A-klasa sa spektakularnim dizajnom i fantastičnim rješenjima u unutrašnjosti. Predstavljena je ifacelift verzija C-klase, sjajan još jedan model koji će biti dostupan u sedan i karavan verziji. Nijemci se nikad ne šale – uvijek ozbiljni, studiozni i sa jasnom namjerom da diktiraju ritam proizvođačima.

Mrge i ugursuzi

Volvo donosi V60, verziju izgrađenu na istoj platformi kao i velika 90-tka i zasniva se na dizajnu i tehnologiji već predstavljenog XC60. Lamborghini je predstavio Urus, ekstremi SUV, na prvu bih rekao – ugursuz – pomalo nezgrapan i nekarakterističan za jednog Lamba – ali radi se o najbržem SUV-u na svijetu. Uz pomoć četiri-litarskog V8 benzinca, Urus ispaljuje snagu od 650 KS i daje 850 Nm. Za samo 3,6 sekunde, ovaj sportski SUV dolazi do stotke. Što se tiče cijene, ona za Urusa počinje od 204.000 eura. I Bentley je predstavio svoju mrgu–Bentayga, koji je plug-in hibrid.

Još jedan njemački proizvođač automobila zasjao je sa nekoliko premijera: Audi, sa fantastičnom verzijom SQ2, i očekivani Audi A6, koji je mješavina Audija A7 Sportback i A8 i koji će polovinom godine biti na tržištu.

Pored ovih standardnih, konvencionalnih modela, u Ženevi su prisutni i oni avangardni, poput Rinspeeda koji je domaći u Ženevi, ali i Sbarro, Fornasari i Co. koji oduševljavaju publiku sa svojim dizajnerskim konceptnima i pogledom u budućnost auto industrije. Ženeva je ponovo oduševila, jer je vidljivo da autoindustrija diše punim plućima, doduše svi se trude da to bude sa što manje dima.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
  • Utorak