Aktuelno

Tokom protekle 2020. godine u saobraćajnim nezgodama na cestama 27 država članica Europske unije smrtno je stradalo 18.800 ljudi, što predstavlja smanjenje od 17% u odnosu na 2019. godinu. To znači da je gotovo 4. 000 manje ljudi izgubilo život na cestama EU u 2020. u odnosu na 2019. godinu.  Iako zacrtani cilj smanjenje smrtnosti na cestama za 50% nije ostvaren, sa 42 smrtna slučaja na cestama na milion stanovnika, EU ostaje kontinent s najsigurnijim cestama na svijetu. Poređenja radi treba naglasiti da svjetski prosjek smrtnosti na cestama iznosi više od 180 poginulih na milion stanovnika.   

Na osnovu prikupljenih podataka u 2020. godini u 18 država članica zabilježen je najmanji broj ikada smrtnih slučajeva na cestama. 

Manji obim saobraćaja, kao rezultat pandemije Covid-19, imao je jasan, iako nemjerljiv uticaj na broj smrtnih slučajeva na cestama. Međutim, preliminarni podaci u SAD-u, na primjer, pokazuju da su smrtni slučajevi porasli u 2020. uprkos manjem obimu saobraćaja, dok je u nekim zemljama EU-a tokom razdoblja ograničenog kretanja uočeno povećanje rizičnog ponašanja, posebno prekoračenja brzine.

Period ograničenog kretanja i zatvaranja pojedinih zemalja uticao je na značajan porast popularnosti biciklizma, pa su u mnogim gradovima širom svijeta cestovni prostor privremeno „okupirali“  biciklisti i pješaci. Razvoj ovog vida saobraćaja može imati značajan pozitivan uticaj na kvalitetu zraka i klimatske promjene, a istovremeno stvara nove izazove sigurnosti cestovnog saobraćaja, jer prikupljeni podaci pokazuju da su oko 70% smrtnih slučajeva na cestama u urbanim područjima širom EU činili ranjivi korisnici cesta (pješaci, motociklisti i biciklisti).

Detaljnu informaciju možete pogledati OVDJE

 

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak
loading ...
Zatvori X