Aktuelno

FIA Europsko saobraćajno/prometno takmičenje/natjecanje djece osnovnih škola ove godine održano je u Baru (Crna Gora) u periodu od 20. do 23. septembra/rujna 2013. godine. Kao i proteklih godina osim takmičenja/prometa u poznavanju pravila saobraćaja /prometa i spretnosti u upravljanju biciklom, jedan od razloga održavanja ovog takmičenja/natjecanja bilo je i upoznavanje i druženje djece iz različitih zemalja.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovale su ekipe iz 21 zemlje Europe, neke i po prvi put:
Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Finska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Rusija RAF, Rusija RAS, Litvanija, Norveška, Crna Gora, Njemačka, Slovačka, Švicarska, Poljska, Monako, Latvija i Slovenija.

Takmičenje/natjecanje je održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu. Svi takmičari su nastupili na osam takmičarskih stanica (disciplina), od ukupno četrdesetak disciplina koje su do sada definisane i sa kojima ćemo se susretati na narednim takmičenjima.

Svečanom otvorenju takmičenja prisustvovali su i visoki zvaničnici FIA (Međunarodne Automobilističke Asocijacije) – predsjednik FIA Regije I Thierry Willemarck, Generalni direktor FIA Regije I Jacob Bamsgaard, kao i zvaničnici Auto-moto kluba Crne Gore AMS CG i grada domaćina.

Ekipa BIHAMK-a koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu u sastavu:

1. Anđela Garić, Posavski kanton/županija
2. Fikreta Tiro, Srednjobosanski kanton/županija
3. Kristian Vuković, Posavski kanton/županija
4. Elvedin Podanović, Tuzlanski kanton/županija

u veoma jakoj konkurenciji osvojila je 8.mjesto i time nastavila sa tradicijom postizanja izuzetno dobrih rezultata. Poslije ovog takmičenja jasno je da plasmanom među prvih deset ekipa posljednjih godina BIHAMK spada u europske klubove koji imaju kontinuirano visoku poziciju, što znači kontinuiran rad sa djecom u osnovnim školama.

Veoma je bitno napomenuti da su naši predstavnici imali bolji plasman od većine reprezentacija iz znatno većih zemalja (Francuska, Njemačka, Norveška).

Ekipa Srbije (AMSS) osvojila je prvo mjesto, drugoplasirani su bili reprezentativci Rusije (RAS), dok je treće mjesto zauzela ekipa Latvije (LAMB).

Pored navedenog član ekipe BIHAMK-a Elvedin Podanović po izboru djece učesnika takmičenja osvojio je prvo mjesto u crtanju inoviranog saobraćajnog znaka "Djeca na cesti " za šta je dobio i nagradu od FIA (tablet).

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Utorak
  • Srijeda
  • Četvrtak
loading ...