Aktuelno

FIA Europsko saobraćajno/prometno takmičenje/natjecanje djece osnovnih škola ove godine održano je u Baru (Crna Gora) u periodu od 20. do 23. septembra/rujna 2013. godine. Kao i proteklih godina osim takmičenja/prometa u poznavanju pravila saobraćaja /prometa i spretnosti u upravljanju biciklom, jedan od razloga održavanja ovog takmičenja/natjecanja bilo je i upoznavanje i druženje djece iz različitih zemalja.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovale su ekipe iz 21 zemlje Europe, neke i po prvi put:
Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Finska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Rusija RAF, Rusija RAS, Litvanija, Norveška, Crna Gora, Njemačka, Slovačka, Švicarska, Poljska, Monako, Latvija i Slovenija.

Takmičenje/natjecanje je održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu. Svi takmičari su nastupili na osam takmičarskih stanica (disciplina), od ukupno četrdesetak disciplina koje su do sada definisane i sa kojima ćemo se susretati na narednim takmičenjima.

Svečanom otvorenju takmičenja prisustvovali su i visoki zvaničnici FIA (Međunarodne Automobilističke Asocijacije) – predsjednik FIA Regije I Thierry Willemarck, Generalni direktor FIA Regije I Jacob Bamsgaard, kao i zvaničnici Auto-moto kluba Crne Gore AMS CG i grada domaćina.

Ekipa BIHAMK-a koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu u sastavu:

1. Anđela Garić, Posavski kanton/županija
2. Fikreta Tiro, Srednjobosanski kanton/županija
3. Kristian Vuković, Posavski kanton/županija
4. Elvedin Podanović, Tuzlanski kanton/županija

u veoma jakoj konkurenciji osvojila je 8.mjesto i time nastavila sa tradicijom postizanja izuzetno dobrih rezultata. Poslije ovog takmičenja jasno je da plasmanom među prvih deset ekipa posljednjih godina BIHAMK spada u europske klubove koji imaju kontinuirano visoku poziciju, što znači kontinuiran rad sa djecom u osnovnim školama.

Veoma je bitno napomenuti da su naši predstavnici imali bolji plasman od većine reprezentacija iz znatno većih zemalja (Francuska, Njemačka, Norveška).

Ekipa Srbije (AMSS) osvojila je prvo mjesto, drugoplasirani su bili reprezentativci Rusije (RAS), dok je treće mjesto zauzela ekipa Latvije (LAMB).

Pored navedenog član ekipe BIHAMK-a Elvedin Podanović po izboru djece učesnika takmičenja osvojio je prvo mjesto u crtanju inoviranog saobraćajnog znaka "Djeca na cesti " za šta je dobio i nagradu od FIA (tablet).


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Subota
  • Nedjelja
  • Ponedjeljak