Aktuelno

FIA GENERALNA SKUPŠTINA 2023

Zvanična delegacija Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba u sastavu: g. Elmedin Bajramović, predsjednik, g. Rasim Kadić, generalni sekretar i gđa. Vanja Hreljić, rukovodilac sektora međunarodnih odnosa učestvovala je u radu Generalne skupštine Svjetske automobilističke federacije (FIA) koja je 8. decembra/prosinca 2023.godine održana u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

Radnom dijelu programa ovog najznačajnijeg godišnjeg okupljanja državnih auto i touring klubova prisustvovalo je ukupno 474 delegata (358 uživo i 116 online), a predstavnici BIHAMK-a su, pored sesije Generalne skupštine, učestvovali u radu: Godišnje Skupštine AIT-a, Foruma o članskim povlasticama, Sastanka autosportskih saveza evropske zone i Generalnog sastanka FIA Fondacije.

Najvažnije teme spomenutih predskupštinskih sastanaka koji su održani 6. i 7. decembra/prosinca bile su: obilježavanje 125. godišnjice Međunarodnog turističkog saveza (AIT-a), aktivnosti na daljoj modernizaciji međunarodnih vozačkih dokumenata, potreba intenzivnijeg uključivanja državnih auto klubova u realizaciju UN Agende 2030 za održivi razvoj kroz promociju sigurne, održive i inkluzivne mobilnosti, te mogućnosti uključenja državnih klubova mobilnosti u FIA globalni program članskih povlastica (eng.“One Road”). Na godišnjem sastanku FIA Fondacije, kao i prethodnih godina, prezentiran je izuzetno bogat izvještaj o aktivnostima koje su u prethodom periodu bile fokusirane na cestovnu i autosportsku sigurnost i zdravlje mladih, te projekte “zelene mobilnosti”.

Potvrđen je izbor g. Davida Richardsa za novog predsjedavajućeg FIA Fondacije koji je na ovoj poziciji zamijenio lorda Robertsona. Na kraju Godišnjeg sastanka, prisutni delegati su dugačkim aplauzom zahvalili lordu Robertsonu za tri mandata uspješnog predsjedavanja FIA Fondacijom odavši mu simbolično priznanje za njegov neumorni dvadesetogodišnji angažman na pozicioniranju cestovne sigurnosti među prioritete djelovanja svjetskih političkih lidera i njegov veliki doprinos smanjenja broja žrtava cestovnih nezgoda.

U impresivnom zdanju Heydar Aliyev Centra, pod predsjedateljstvom Mohammeda Ben Sulayema, 08. decembra/prosinca održana je FIA Generalna skupština. Nakon podnošenja godišnjeg izvještaja, g. Ben Sulayem uručio je nagrade za drugo izdanje Nagrada FIA Predsjednika koje se dodjeljuju FIA članovima koji su u proteklom periodu realizarali projekte od izuzetnog društvenog značaja. Ovogodišnji dobitnici bili su njemački ADAC za projekt kojim se promoviraju aktivnosti na zaštiti prirodne sredine za realizaciju posebne platforme za car sharing – “ADAC Pendlernetz”, Auto-klub Moldova (ACM) za kategoriju cestovne sigurnosti za uspješno učešće u kampanji “SIgurne saobraćajne zone oko škola” i Autosportski klub Južne Afrike za projekat realizacije autosportskog nastavnog programa u Daniel Pienaar tehničkoj srednjoj školi kojim se promoviraju vrijednosti jednakosti, različitosti i inkluzije.

U skladu sa utvrđenim dnevnim redom, skupštinski delegati su usvojili predložene izmjene FIA Statuta, nacrt budžeta za 2024. godinu, te izvršili izbor predstavnika u nekoliko FIA sportskih tijela.

Skupštinski dan završio se spektakularnom dodjelom FIA nagrada za 2023. godinu u Baku Kongresnom centru. Besprijekornom organizacijom ceremonije dodjele godišnjih nagrada šampionima autosporta koja je okupila 850 zvanica, Azerbejdžanska autosportska federacija (AAF) potvrdila je da je bila odličan domaćin ovog međunarodnog događaja koji je pružio toplo gostoprimstvo svim učesnicima najznačajnijih FIA godišnjih skupova. Predsjednik FIA-e, Mohammed Ben Sulayem otvorio je svečanost riječima:

”Počet ću sa izrazima zahvalnosti vladi Azerbejdžana, našem klubu članu – Azerbejdžanskoj autosportskoj federaciji i njenom predsjedniku, g. Anaru Alakbarovu, prekrasnom gradu Bakuu i Kružnoj stazi grada Bakua što su nas ugostili na ovom divnom mjestu.
Večeras slavimo naše šampione u svim kategorijama autosportskih takmičenja - one proslavljene, osvajače brojnih pobjedničkih trofeja, ali i one manje poznate pred kojima je zvjezdana budućnost. Godišnja Dodjela FIA nagrada uvijek je veoma poseban trenutak za sve nas i istinsko slavlje autosporta.”

Kao i prošle sezone, centralna zvijezda svečanosti bio je Max Verstappen koji je treći put u svojoj karijeri osvojio naslov svjetskog prvaka Formule 1 u sjajnoj ovogodišnjoj sezoni u kojoj je odnio pobjedu na 19 od ukupno 22 utrke FIA Svjetskog prvenstva Formule 1. Primljenu šampionsku nagradu prokomentarisao je na sebi svojstven način:

“Naravno, nikada nisam razmišljao da pokušam srušiti sve ove rekorde, samo sam nastojao što bolje voziti i što više uživati svakog vikenda kada su se održavale utrke. Ovakvi veliki trenuci ne dolaze tako često.”

Kompletnu listu pobjednika u svim kategorijama FIA autosportskih takmičenja možete pregledati ovdje

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti