BIHAMK Auto 89

Međunarodna saradnja

BloombergNEF izvještaj o perspektivi razvoja električnih vozila

U godišnjem BloombergNEF izvještaju o dugoročnoj perspektivi električnih vozila (EVO) predstavljeno je na koji će način elektrifikacija, dijeljena mobilnost i samovozeći automobili uticati na cestovni saobraćaj do 2050. Ovaj izvještaj pod kategorijom električna vozila podrazumijeva laka teretna vozila, komercijalna vozila, autobuse i vozila sa dva/tri točka. Izvještaj iznosi značajno predviđanje po kojem će do 2025. godine ukupan udio električnih vozila među novim putničkim vozilima biti oko 16%, dok će Kina i Evropa ostati dominantna tržišta električnih vozila. Također, porast korištenja električnih dvotočkaša i trotočkaša trebao bi se usporiti u sljedeće tri do četiri godine, prije nego što od 2025. započne njegov ubrzan rast.

BIHAMK Novosti

Biciklističko takmičenje za djecu na Bjelašnici

Tokom septembra, BIHAMK je u saradnji sa ‘’Ciklo Centrom’’, u okviru međunarodne downhill utrke ‘’Bjela DH’’ koja je vožena na Bjelašnici, organizovao takmičenje za djecu u vožnji bicikla na posebno pripremljenom poligonu. Na takmičenju je učestvovalo više od 100 djevojčica i dječaka uzrasta od 6 do 12 godina, na kojem je testirana njihova spretnost i brzina u vožnji biciklom. Svi učesnici su ostvarili sjajne rezultate i pokazali da su jako spretni i da vladaju traženim vještinama.

BIHAMK podržao manifestaciju ‘’Dan bez automobila’’ u Cazinu

Bosanskohercegovački auto-moto klub je podržao manifestaciju u organizaciji Udruženja za promociju bezbjednosti saobraćaja iz Cazina i priključio se obilježavanju ‘’Dana bez automobila’’, 26. septembra 2021, u ovom gradu. Na taj način BIHAMK je još jednom pokazao da kao društveno odgovorna organizacija, kroz različite aktivnosti i projekte, značajnu pažnju posvećuje svim segmentima koji se odnose na saobraćaj u cjelini, sa posebnim akcentom na sigurnost svih učesnika u saobraćaju, ali i na zaštitu životne sredine.

BIHAMK Test zimskih guma 2021

Tri proizvođača na vrhu

Ovaj test se radio na gumama koje se mogu naći na bosanskohercegovačkom tržištu: 16 modela zimskih guma u manjim dimenzijama 195/65 R15 namijenjenih manjim porodičnim automobilima kao što su Opel Astra ili VW Golf, i čak 18 modela u dimenzijama 225/50 R17 koje su namijenjene za porodične automobile poput Audija A4 ili BMW-a 3-serija. Pneumatici su testirani u sedam kriterija koji su uticali na ukupnu ocjenu: ponaša nje pneumatika na suhoj, mokroj i snježnoj podlozi i ledu, potrošnji goriva, izdržljivosti, odnosno trajnost pneumatika, kao i jačina proizvedene buke.

BIHAMK Saobraćajna preventiva

Završna konferencija projekta Radar - sigurnija saobraćajna infrastruktura u Dunavskoj regiji

U okviru projekta RADAR, 23. septembra 2021. godine održana je završna konferencija pod nazivom ‘’Težimo ka sigurnijoj infrastrukturi za sve korisnike saobraćaja u Dunavskoj regiji’’, kojoj su prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a. Ovom konferencijom obilježen je kraj projekta koji je trajao tri godine i šest mjeseci, kao i trud koji je uložen u kreiranje metodologije za bolju saobraćajnu sigurnost, provođenje i integraciju najboljih praksi i razmjenu iskustava sa partnerima projekta.Sastanak je pod potkroviteljstvom Slo venskog predsjedavanja Vijeća EU, u saradnji sa Strategijom EU za Dunavsku regiju (EUSDR), održan u hibridnom formatu uz mogućnost online i ličnog učešća na Bledu (Slovenija).

Zajednička kampanja cestovne sigurnosti autoklubova FIA Regije I - Cesta je e-voluirala, dijelimo je sigurno

BIHAMK se priključio ovogodišnjoj kampanji cestovne sigurnosti FIA Regije I, koja se provela u okviru EU sedmice cestovne mobilnosti od 16. do 22. septembra, a posvećena je personalnim električnim prijevoznim sredstvima, odnosno personalnoj elektromobilnosti (PEM). Kako učesnici cestovnog saobraćaja vremenom postaju sve brojniji i raznovrsniji, ova kampanja usmjerena je na podizanje svijesti o raznolikosti ekosistema cestovnih korisnika i ima za cilj naglasiti važnost činjenice da cestu moramo dijeliti na siguran način. U kategoriju personalnih električnih prijevoznih sredstava ubrajamo i laka personalna električna vozila (LPEV).

BIHAMK Aktuelno

FBiH I RS harmonizovale ekološke propise i utvrdile naknadu za otpad - Konačno uređeno zbrinjavanje otpadnih motornih ulja

Federacija BiH i Republika Srpska utvrdili su nove propise pre ma kojima će trgovci autoopremom u oba entiteta od 1. januara 2022. godine morati plaćati naknadu od 0,20 KM po litri proda tog motornog ulja, ili sredstva za odmrzavanje. Novac od ovih naknada će se slijevati u Fond za zaštitu okoliša FBiH, odnosno u Fond za zaštitu životne sredine RS-a. Prema informaciji iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, riječ je o provođenju direktive Evropske unije o ‘’produženoj odgovornosti proizvođača, uvoznika i distributera’’ koji imaju obavezu da plate za konačno zbrinjavanje i reciklažu otpada koji nastaje od proizvoda koji se plasiraju na tržište FBiH. Iako se ne zna koliko novca će na ovaj način biti prikupljeno, zasad je poznato da će 30 posto novca ići u budžet FBiH, a 70 posto će se podijeliti po kantonalnim fondovima za zaštitu okoliša; ako ih kantoni nemaju, novac će ići u kantonalne budžete. Novac od ove naknade se dalje dijeli ovako: pet posto ide za rad Informacionog sistema upravljanja otpadom, 20 posto ide na ulaganja u infrastrukturu upravljanja otpadom u FBiH, a 75 posto za poticaje kroz finansijsku pomoć za aktivnosti sakupljanja i reciklaže posebnih kategorija otpada.

Info saobraćaj

Izgradnja brze ceste Sarajevo-Goražde - Usporeni radovi na tunelu Hranjen

Brza cesta Sarajevo-Goražde i tunel Hranjen koji će se na laziti na ovoj cesti neće biti završeni do novembra ove godine kako je prvobitno najavljeno kada je krajem septembra 2018. godine potpisan ugovor između investitora-Javnog preduzeća Autoceste FBiH i izvođača radova-sarajevske građevinske kompanije Euro-Asfalt. Razlog kašnjenja je pogrešna procjena sredstava koja su bila potrebna za realizaciju projekta i nepredviđene okolnosti koje su rezultat potpuno drugačijih geoloških uslova na koje su naišli izvođači radova. Za gradnju tunela Hranjen, koji bi sa 5.500 metara trebao biti drugi najduži tunel na području bivše Jugoslavije, Vlada FBiH je prije tri godine izdvojila 81,8 miliona KM, od čega je 65 miliona KM iz dobiti BH Telecoma. Uz ovaj tunel je trebala biti izgrađena i brza cesta Prača-Goražde dužine 19,4 kilometara. Cilj projekta je da se cestovna udaljenost između Goražda i Sarajeva sa 95,6 smanji na 56 kilometara, a dužina putovanja sa sat i po na 45 minuta.

TEST

PEUGEOT 3008 ALLURE PACK 1.5 BLUEHDI 130 EAT8 - Nova griva i veliki oči

Lider kompaktnih SUV-ova donosi potrebu eleganciju, ali i agresivnost s kojima će u narednim godinama lakše moći pružiti otpor suparnicima. Nova maska sa horizantalnim lamelama i ogromni urezi za LED dnevna svjetla potvrđuju svježinu i dominacijski put potrebne za zrelost koju 3008 zasluženo dostiže. Osvježenje sa novom grivom i velikim očnjacima 3008-ici neophodno je za potvrdu statusa vođe, ne samo u Peugeot porodici već i u segmentu, a za njega lov na nove kupce nakon redizajna može nastaviti uzlaznom putanjom, budući da je model prije facelifta brzo isporučen u preko 800.000 primjeraka.

CITROEN C4 SHINE 1.2L PURETECH 130 S&S EAT8 - Novi prodajni hit

I dok drugi proizvođači kompaktni crossover tretiraju kao dodatnu izvedbu u gami, Citroen svoj C4 drži kao jedini izbor u ponudi. Sve karte su bačene u popularni kvaziterenski izgled kao jedini i najsigurniji izbor kod kupaca. Za sada ovaj mješa nac kompakta, crossover i coupea ima jako dobar prolaz. Posmatrajući žanrovsko šarenilo koje je Citroen svojom vizijom mješanca za širi sloj kupaca dobio na temu dostupnijeg BMW X6 i koji je sa originalnim dizajnom zaintrigirao okolinu, te mudro kreirao neophodnog nasljednika, pazeći na trendove i potrebe kupaca, može se reći da je tržište osvježeno novim prodajnim hitom. Nekima će smetati i ići na živce komentarišući ih kao svjetla klupske rasvjete. I jesu svjetla manje-više tipični Citroenov potpis, ali su iznova dizajnirana da podignu temperaturu i donesu za C4 neophodnu svježinu u novom pohodu na kupce novog segmenta.

VREMEPLOV

Sovjetska ikona

Zadnjih sam dana stalno na putu. Split-Zagreb-Osijek-Pardubice-Prag-Beograd -Sarajevo -Livno-opet Beograd, pa Leskovac. Može zvučati kao da sam prošao pola svijeta, ali sve je to manje-više isto. Istok. Valjalo bi jednom pronaći postoji li veza između ta dva pojma, i kako je ta strana svijeta dobila ime, ali ostavimo to filolozima i lingvistima. Mi smo ovdje, ipak, zbog priča. Biće da me je hibernacija korone pokrenula i ponovo natjerala u sabiranje priča: imam ponovo onu običnu znatiželju, i ljudima možda djelujem kao čangrizavi starac željan suvišne komu nikacije, ali tako je kako je.

Putovanje - Jajce

Grad kraljeva, sultanija i vodenica

U Jajcu se nalazi impresivan broj historijski važnih spomenika i predivna priroda da sve to upotpuni. Bosanci i Hercegovci su poznati po navici da ponekad pretjeruju u tvrdnjama da njihovi gradovi imaju najveće, prve ili najstarijije spomenike ili prirodne ljepote. Što se tiče Jajca, tu su u pravu. U Jajcu se nalazi jedini vodopad gdje se voda obrušava sa 21 metar visine u samom centru grada, o čemu smo već pisali u ovom magazinu. Hram Mitre, boga sunca, datira iz doba Rimljana i jedini je te vrste u Bosni i Hercegovini. Crkva Sv. Jovana Krstitelja, koju su Osmanlije u 16. vijeku pretvorile u džamiju, jedina je na Balkanu sa neoštećenim srednjovjekovnim zvonikom. Katakombe iz 15. vijeka, građene za bosansko plemstvo, jedine su ka takombe na teritoriji Bo sne i Hercegovine.

SAOBRAĆAJ, EKONOMIJA, EKOLOGIJA

Put putujemo

Na početku jeseni, godišnjeg doba u kojem vremenske prilike najčešće ne idu na ruku vozačima, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu otvorio je laboratoriju za sigurnost cestovnog saobraćaja. Opremljena je najsavremenijim uređajima i spravama za trening vozača sa ciljem povećanja sigurnosti u prometu. Dio te opreme je driver simulator. Biće izuzetno koristan za dodatnu obuku profesionalnih vozača, baš kao i uređaj kojim se u vanredno simuliranoj prilici kod vozača prati pokret oka.Tokom svečanosti saopšteno je da se Bosna i Hercegovina nalazi na nezavidnom mjestu među evropskim državama kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju i sigurnost cestovnog prometa. Spomenute su cifre iz prošle godine u kojoj se dogodilo 29.703 saobraćajnih nezgoda. U 6.260 slučajeva živote su izgubile 244 osobe, a povrijeđeno 8.575. Statistike iz proteklih mjeseci ove godine ne ukazuju na to da će krajnji ishod u 2021.godini biti optimističniji što je povod za dodatnu zabrinutost učesnika u saobraćaju, ali i onih koji svojim djelovanjem i rješenjima utiču na stvaranje uslova za bezbjedno
kretanje vozila i svih učesnika u saobraćaju.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...