Aktuelno

U protekloj 2023. godini u Bosni i Hercegovini ukupno je registrovano 1.233.783 cestovnih vozila

U protekloj 2023. godini u Bosni i Hercegovini ukupno je registrovano/registrirano 1.233.783 drumskih/cestovnih vozila, što u odnosu na 2022. godinu (1.184.758) predstavlja povećanje od 49.025 vozila, odnosno od 4,14%.

U Federaciji Bosne i Hercegovine ukupno je registrovano/registrirano 740.101 drumskih/cestovnih motornih i priključnih vozila ili 59,99% od ukupnog broja registrovanih/registriranih drumskih/cestovnih vozila na području BiH, u Republici Srpskoj 453.719 ili 36,77% od ukupnog broja registrovanih/registriranih drumskih/cestovnih vozila na području BiH, dok je u Distriktu Brčko registrovano/registrirano ukupno 39.963 drumskih/cestovnih vozila ili 3,24% od ukupnog broja registrovanih/registriranih drumskih/cestovnih vozila na području BiH.

Prema dostupnim podacima o ukupnom broju registrovanih/registriranih motornih vozila može se zaključiti da prosječna starost motornih vozila u našoj zemlji iznosi 17 godina, što nam govori da je vozni park u Bosni i Hercegovini u odnosu na prošlu godinu nešto mlađi.

Upoređujući broj registrovanih/registriranih vozila po starosnoj strukturi, odnosno prema Euro standardima, kao i po vrsti pogonskog goriva možemo zaključiti da se kako starosna tako i ekološka struktura voznog parka u našoj zemlji iz godine u godinu mijenja i da na bosanskohercegovačkim cestama saobraća sve veći broj vozila sa višim Euro standardima i vozila koja za pogon koriste alternativna goriva, ali nažalost još uvijek ne istim intenzitetom kako raste ukupan broj vozila u našoj zemlji.

Kompletnu informaciju možete pogledati OVDJE.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti