Touring usluge

Touring INFO

DOZVOLA ZA UPRAVLJANJE TUĐIM VOZILOM KOJE PRELAZI GRANICU BiH /DTV/

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom koje prelazi granicu BiH neophodan je dokument za sve vozače koji koriste tuđe vozilo prilikom putovanja van granica BiH. Ovaj dokument služi kao dokaz nadležnim organima zemlje u koju se putuje da vozilo nije otuđeno, odnosno da se vozač njime služi uz izričit pristanak vlasnika.
DTV se izdaje uz prisustvo vlasnika i korisnika vozila. Vlasnik mora predočiti saobraćajnu / prometnu dozvolu, a korisnik BH pasoš.
Dozvola za upravljanje tuđim vozilom koje prelazi granicu BiH se izdaje na vremenski period do isteka registracije (maksimalno do jedne godine).
Cijena izdavanja je 25KM.


MEĐUNARODNA VOZAČKA DOZVOLA /MVD/


Prilikom putovanja u inostranstvo vozači moraju posjedovati Međunarodnu vozačku dozvolu (MVD). Ovaj dokument, koji predstavlja prepis nacionalne vozačke dozvole na više jezika, na formatu obrasca, koji je određen međunarodnim saobraćajnim propisima, mogu dobiti svi vozači koji posjeduju važeću nacionalnu BH dozvolu.


Međunarodna vozačka dozvola potrebna je prilikom putovanja u većinu zemalja Evrope, a u zemljama u kojima se ne zahtijeva, njeno posjedovanje postaje neophodno ukoliko se u tim zemljama želi voziti automobil sa tamošnjim registarskim tablicama ili rent-a-car vozilo.
MVD se izdaje uz podnošenje na uvid važeće nacionalne dozvole izdate u BiH, lične / osobne karte , te dvije fotografije /standardne veličine za dokumenta/. MVD se izdaje na period od dvije godine, s tim da je taj rok i kraći, ukoliko valjanost vozačke dozvole ističe prije tog roka.
MVD se izdaje na osnovu Ovlašetenja koje je BIHAMK dobio od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine a u skladu s Pravilnikom o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 13/07), odnosno Pravilnikom o izmjeni Pravilnika o međunarodnoj vozačkoj dozvoli (Službeni glasnik broj 42/11).
Na osnovu Saglasnosti Ministarstva komunikacija i prometa BiH cijena izdavanja MVD je utvrđena u jedinstvenom iznosu od 30,00 KM na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

DTV i MVD izdaje BIHAMK u svojim poslovnicama:

Sarajevo– Skenderija 5
Sarajevo- Bulevar Meše Selimovića 97
Zenica- Blatuša b.b.
Ilidža- Blažujski drum 78
Tuzla-VI Bosanske 4

i u lokalnim Auto-moto klubovima/društvima:

AMK “BIHAĆ” – Bihać
AMK “DISTRIKT BRČKO” – Brčko
AMK “BUGOJNO” – Bugojno
AMK “CAZIN” – Cazin
AMK DOBOJ JUG - Doboj Jug
AMK “DRVAR” – Drvar
AMK “BPK” – Goražde
AMK “ŽZH” – Grude
AMK “ILIJAŠ” – Ilijaš
AMK “SUNCE” - Jablanica
AMK “KALAMK” – Kalesija
AMK Transport - Kakanj
AMK “Karaula” – Kladanj
AMK “MOSTAR” – Mostar
AMD "AURO AUTO” – Mrkonjić Grad
AMK "AC" - Široki Brijeg
AMK "BMW" - Tomislavgrad
AK “TEŠANJ” – Tešanj
AMK “TRAVNIK” – Travnik
AMK “PRO DRIVE” – Velika Kladuša
AMK "VOGOŠĆA" - Vogošća

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti