Aktuelno

STANJE CESTOVNE SIGURNOSTI U ZEMLJAMA REGIJE U PERIODU 2017-2019. GODINA

Ceste u Europi smatraju se najsigurnijima u svijetu, ali uprkos tome što je sigurnost značajno povećana u proteklim decenijama, broj poginulih i teško povrijeđenih osoba/lica je i dalje visok. Tokom protekle 2019. godine na cestama 27 država članica EU-a zabilježeno je oko 22.800 smrtnih slučajeva u cestovnom saobraćaju, što je skoro 7.000 manje smrtnih slučajeva (23%) u odnosu na 2010. godinu.

Ukoliko posmatramo broj stradalih u odnosu na 2018. godinu isti je smanjen za 2%. Zemlje našeg regiona, izuzimajući Sloveniju, a uključujući tu i Bosnu i Hercegovinu spadaju u najrizičnije zemlje u Europi, što dokazuje i broj smrtno stradalih na milion stanovnika: Sjeverna Makedonija 66, Hrvatska 73, Bosna i Hercegovina 74, Crna Gora 76, Srbija 77, Albanija 80, Bugarska 89 i Rumunija 96 smrtno stradalih na milion stanovnika.

Vodeći se informacijom da je trend izrazito negativnog rasta broja saobraćajnih nezgoda na bosanskohercegovačkim cestama zaustavljen 2017. godine i tokom protekle dvije godine prerastao u trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, baš kao i broj poginulih i povrijeđenih osoba, napravili smo kratku analizu stanja cestovnog saobraćaja u zemljama regiona.

Detaljnu informaciju o stanju cestovnog saobraćaja u zemljama regiona možete pogledati OVDJE.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti