Aktuelno

Održani Proljetni sastanci FIA Regije I u Kairu

Delegacija BIHAMK-a, zajedno sa preko 100 predstavnika auto i touring klubova sa prostora Evrope, Afrike i Bliskog Istoka, učestvovala je u radu Proljetnih sastanaka FIA Regije I koji su od 12. – 16. maja/svibnja 2024. godine organizirani u Kairu (Egipat).

Najznačajniji radni sadržaji ovog tradicionalnog godišnjeg skupa najbrojnije FIA svjetske Regije obuhvatili su: sastanak Eurosavjeta, SNAKE Skupštinu, COFO sastanak, Sastanak korespondenata i Skupštinu FIA Regije I, kao centralni događaj ovog međunarodnog okupljanja.

Tokom sastanka Koordinacijskog foruma klubova zemalja Centralne i Istočne Evrope (COFO) razgovarano je o uvijek aktuelnoj i značajnoj temi saradnje između klubova i državnih političkih struktura (od općinske do saradnje na nivou EU), u okviru koje je BIHAMK podijelio svoje vrijedno iskustvo saradnje sa različitim nivoima vlasti na projektima promocije elektromobilnosti i zelene tranzicije. Tokom sesije FIA Eurosavjeta, prisutnim delegatima predstavljene su aktivnosti Briselskog ureda u okviru predstojećih EU izbora, te njihov kontinuirani rad na pitanjima konektovanih vozila, održive mobilnosti i poboljšanja cestovne sigurnosti. Godišnja SNAKE Skupština (mreža klubova FIA Regije I za recipročno pružanje usluga pomoći na cesti) razmatrala je izmjene ugovora na osnovu kojeg ova mreža klubova djeluje, usvojila je promjene u sastavu SNAKE Biroa, a u završnoj diskusiji, prisutni delegati upoznati su sa prošlogodišnjim uspješnim rezultatima na polju pružanja pomoći na cesti te najznačajnijim aktuelnostima u radu Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba.

15. maja/svibnja 2024. godine održan je centralni događaj Proljetnih sastanaka - Plenarna skupština FIA Regije I tokom koje je usvojen izvještaj o radu za 2023. i prvi kvartal 2024. godine, prihvaćen prijedlog vraćanja cijena članarine u ovoj FIA Regiji na predpandemijski nivo uz fiksnu stopu inflacije, te prezentirane glavne regionalne aktivnosti planirane za predstojeći period. Kao i prethodnih godina, sesija Skupštine poslužila je kao pozornica za prikaz najuspješnijih i najinovativnijih projekata koje su klubovi iz Regije realizirali u protekloj godini, tako da su prisutnim članovima Skupštine predstavljena tri nagrađena projekta u okviru Inovacijske nagrade FIA Regije I:

-trećeplasirani projekt iz AA (Kenija) -„Sigurno opterećenje i testiranje kočionih sistema za teretna vozila“ na inovativan način na državnom nivou je, kroz razvoj sistema certificiranja sigurnosnog testiranja teretnih vozila koja u Keniji prenose opasne materije, značajno uticao na povećanje nivoa cestovne sigurnosti i smanjenje žrtava saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje ovakva vrsta vozila;

-drugoplasirani klub – ACP (Portugal) nagrađen je za inovativno rješenje „Napredne aplikacije za električna vozila“ koja sadrži detaljne informacije o troškovima punjenja i punionicama za električna vozila u Portugalu, i

-ovogodišnji pobjednik konkursa za Inovacijsku nagradu bio je veoma zanimljiv projekt TCS-a (Švicarska) - „Unaprijeđenje cestovne sigurnosti kroz korištenje virtualne realnosti“ pomoću kojeg, kroz interaktivne virtualne saobraćajne situacije, na zabavan i prilagođen način, djeca usvajaju znanja o cestovnoj sigurnosti.

Nagradu u specijalnoj kategoriji „Korištenje vještačke inteligencije“ zaslužio je njemački ADAC za svoj projekt „AI potpomognute kampanje cestovne sigurnosti namijenjene generaciji Z“ koji su kolege iz ADAC-ovog marketinškog odjela izuzetno uspješno realizirali u saradnji sa „Stutgart Media University“.

Godišnja marketinška nagrada FIA Regije I pripala je NAF-u (Norveška) za reklamu pod nazivom „Kada vam zima nije prijatelj – život je takav“ koja na inovativan i humorističan način tretira problem negativnog uticaja niskih temperatura na baterije električnih vozila. (Reklamu možete pogledati putem linka

Ceremonija uručenja Inovacijskih nagrada organizirana je tokom svečane večere Proljetnih sastanaka 2024. kojom je obilježena i stogodišnjica od osnivanja kluba-domaćina ATCE-a (Autokluba Egipta). Posljednjeg dana ovogodišnjeg okupljanja klubova FIA Regije I, 16. maja/svibnja, održan je regionalni Sastanak korespondenata tokom kojeg je 27 predstavnika klubova imalo priliku poslušati veoma zanimljivo i korisno predavanje na temu AI (vještačke inteligencije) i mogućnostima njene upotrebe.

Predstavnici BIHAMK-a su svoje učešće na Proljetnim sastancima iskoristili za brojne susrete sa delegacijama klubova i najvišim zvaničnicima FIA-e, te postigli konkretne dogovore za predstojeće zajedničke aktivnosti na međunarodnom planu djelovanja našeg kluba. Tako je, u razgovoru sa g. Rasimom Kadićem, generalnim sekretarom BIHAMK-a, g. Mohammedom Ben Sulayem, predsjednik FIA-e, iskazao snažnu podršku daljem rastu BIHAMK-a nakon što je upoznat sa brojnim aktivnostima kluba kojima se uspješno promoviraju neki od temeljnih ciljeva Međunarodne automobilističke federacije (FIA) kao što su: stalna zaštita interesa korisnika mobilnosti, cestovna sigurnost i održiva mobilnost.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti