Aktuelno

NOVI BROJ INFORMATIVNOG CENTRA - 1325 

Ova izmjena se uvodi kako bi se komunikacija sa članovima i građanima poboljšala, prije svega jer u situacijama traženja pomoći na cesti putem broja 1282 više neće biti potrebe za odabirom usluge.

Od sada, umjesto dosadašnjeg telefonskog broja za upite o stanju na cestama – 1282 /opcija 3/, uvodi se NOVI, izmijenjeni pozivni broj Informativnog centra BIHAMK-a: 1325 za informacije o stanju na cestama.

Za pozive iz inostranstva tu je broj +387 33 212 773

Broj 1282 i dalje ostaje aktivan, za usluge pomoći na cesti. 

Ova izmjena se uvodi kako bi se komunikacija sa članovima i građanima poboljšala, prije svega jer u situacijama traženja pomoći na cesti putem broja 1282 više neće biti potrebe za odabirom usluge, nego će se prvi slobodan operater pomoći na cesti javiti odmah.

Informativni centar BIHAMK-a je u prošloj godini odgovorio na 26.499 telefonskih upita o stanju na cestama, aktulenim uslovima putovanja i posebnim mjerama na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu, te turističkim informacijama.   U cilju rasterećenja dobro poznatog broja 1282 za pomoć na cesti, ali i zbog stalne potrebe vozača da što prije dođu do informacija o stanju na cestama ili graničnim prijelazima, od 10. maja aktiviramo broj 1325. 

Informativni centar BIHAMK-a poznat je kao jedini relevantni izvor o stanju na cestama u Bosni i Hercegovini. Poznata lica izvjestitelja, Bisere Hašimbegović, Ksenije Selimović i Amre Musagić svakodnevno informišu vozače o prohodnosti naših cesta.  

Informacije se prikupljaju se u saradnji s kantonalnim MUP-ovima, federalnim i kantonalnim ministarstvima za promet i komunikacije, JP Ceste FBiH i JP Ceste FBiH te graničnom policijom. Potom se ažuriraju na našoj web stranici u četiri redovna termina (06:30h, 10:30h, 13:30h i 16:30h), a vanredne informacije se ažuriraju odmah.  

U informativnom centru prati se stanje u saobraćaju putem 78 kamera postavljenih na najznačajnijim lokacijama u Bosni i Hercegovini. Te informacije dostupne su i na web stranici BIHAMK kamere.  

Pozivom broj 1325 možete dobiti sljedeće informacije: 

  • stanje na cestama u Bosni i Hercegovini; 
  • stanje na graničnim prijelazima; 
  • zabrane kretanja za pojedine kategorije vozila; 
  • udaljenost između pojedinih odredišta; 
  • cijena putarina i goriva u BiH i evropskim zemljama; 
  • raspored najavljenih radarskih kontrola i
  • informacije o zakonskim propisima i saobraćajnim pravilima. 


Napominjemo da je broj 1282 i dalje aktivan, ali samo za usluge pomoći na cesti.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti