Aktuelno

Nova web-stranica: Prozor u interaktivni svijet BIHAMK-a

U svom djelovanju, BIHAMK inovativnost smatra važnom za svoj daljnji razvoj, a potpuno nova web-stranica drugačiji je prozor u interaktivni svijet našeg kluba. Stranica je modernija, a na njoj se radilo dugo i sa kreativnošću.

Kada je 9. januara 2007. tehnološki prorok, Steve Jobs, svijetu predstavio iPhone sa novom tehnologijom, touch tastaturom i dizajnom na čitavom ekranu bez tipki, ljudi i nisu bili baš svjesni da uživo gledaju revoluciju. Ta revolucija je osvojila svijet, a mobilni telefoni i dandanas imaju karakteristike iz te 2007. godine. Jobsova filozofija je bila oslonjena na inovativnost i viziju da bude drugačiji i ispred svih. I pokazalo da su se svi oni koji nisu bili u stanju prihvatiti inovacije i prilagoditi se modernim trendovima, suočili sa padom i nestajanjem sa tržišta. Sjetimo se samo NOKIA-e i drugih telefonskih giganata, i biće jasno o čemu govorimo. BIHAMK u svom djelovanju inovativnost smatra važnom za svoj daljnji razvoj, a potpuno nova web-stranica drugačiji je prozor u interaktivni svijet našeg kluba. Stranica je modernija, a na njoj se radilo dugo i sa kreativnošću da bude informativna, komunikativna, edukativna i zabavna.

Želja nam je da poboljšamo korisničko iskustvo, a sadržaj smo pravili na osnovu prikupljenih komentara i sugestija tokom svih ovih godina, te smo zahvalni svima koji su nam pomogli i asistirali da kreiramo moderan web-site, u skladu sa najboljim praksama evropskih auto-moto klubova, a opet prilagođen našem bosanskohercegovačkom tržištu. Ovaj novi prozor u virtualni svijet BIHAMK-a sadrži preporuke naših korisnika, pa je tako velika pažnja data na poboljšanju prikaza kamera koje posjedujemo, jer smo, prateći analitiku, uvidjeli da je to najposjećenija kategorija na našoj web-stranici. Na izraženom mjestu je ubačena kategorija pretraživanje kamera, te se na osnovu ključnih riječi, filtriranja po graničnim prijelazima, mostovima, državnim cestama, mjestima i novim kamerama lako i dostupno može pratiti njihov sadržaj.

Na novoj stranici biće, tako, puno lakše pratiti i dijeliti korisne informacije o određenim putnim pravcima, lokacijama, sa fokusom na kamere na tim mjestima, što je posebno izraženo tokom praznika i godišnjih odmora. To će našim korisnicima itekako olakšati planiranje putovanja. Što se tiče pretraživanja, novitet je pregled radarskih kontrola, te je također omogućeno direktno pozivanje sa web-stranice za pomoć na cesti i informacije o stanju na cestama u Bosni i Hercegovini. Uvjereni smo da će naš sadržaj biti od velike koristi za putovanja i njihovu pripremu. I nije dovoljno biti dovoljno

drugačiji, važnije je učiniti stvari jednostavnima, a tu leži prava čar kreativnosti, čime smo se vodili u kreiranju stranice. Raduje nas što novi web sadržaj objavljujemo nekoliko dana nakon što smo proslavili 78. rođendan BIHAMK-a, sa rekordnim brojem članova i vizijom da u digitalizaciju ulazimo ozbiljno i odgovorno. Kada smo u februaru 2022. godine BIHAMK magazin sa papirnate forme prebacili na digitalnu platformu, nismo očekivali tako sjajne reakcije i čitanost, a nova postavka će omogućiti još pristupačniji i vidljiviji pogled na autorske tekstove nekih od najboljih bosanskohercegovačkih novinara i pisaca, na što smo iskreno ponosni.

Spomenuli smo Applovog proroka, Stevea Jobsa, koji je svojim idejama promijenio svijet, a kada je publici predstavljao inovacije nije citirao filozofe, nego jednog hokejaša. Ne bez razloga i ne bilo kojeg hokejaša, nego vjerovatno najpoznatijeg kada je ta igra u pitanju. Tako je jedne prilike legendarni Wayne Gretzky, na pitanje u čemu je njegova tajna postizanja golova, odgovorio: "Ne idem tamo gdje je pak bio, idem tamo gdje će pak biti". Tu filozofiju je koristio i Jobs, vjerujući da morate znati gdje tržište ide, gdje će taj ''pak'' biti kako bi bili najbolji i ispred drugih... Sa novom web-stranicom, uvjereni smo, da idemo za potrebama naših korisnika, tamo gdje ''pak'' Waynea Gretzkog dolazi. Uživajte u našem sadržaju...

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti