Aktuelno

KONFERENCIJA FIA 2024 U SAMARKANDU: PROSLAVA 120. GODIŠNJICE FIA

Prestižna Konferencija Svjetske automobilističke federacije (FIA) kojom je obilježeno 120. godina od osnivanja FIA-e, održana je od 10. do 13. juna u Samarkandu u Uzbekistanu.

Delegacija BIHAMK-a aktivno je učestvovala u radu ovog značajnog međunarodnog događaja koji je okupio rekordan broj od oko 500 učesnika: predstavnika organizatora i delegata iz auto-touring klubova i saveza iz čak 147 zemalja iz cijelog svijeta.

Četverodnevni skup koji je održan u Konferencijskom centru Puta svile poslužio je kao platforma za razmjenu inovativnih praksi, znanja i ideja na područjima mobilnosti i autosporta, a predstavnici BIHAMK-a iskoristili su svoje prisustvo za konstruktivne sastanke sa FIA zvaničnicima najvišeg nivoa, te unaprijeđenju bilateralnih veza sa nizom klubova i udruženja iz međunarodne FIA mreže. Tako je 11. juna 2024. potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, BIHAMK postao član Istočnog saveza za siguran i održiv transport (EASST), a sa predstavnicima australijskog AAA obavljeni su razgovori vezani za realizaciju zajedničkog projekta “U trenutku možeš izgubiti sve” kojim ćemo, na inovativan način, pokušati uticati na smanjenje upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje.

U četvrtak, 13. juna pod predsjedanjem Mohammeda Ben Sulayema, održana je i Vanredna FIA Skupština na kojoj su usvojeni finansijski izvještaji i predložene izmjene FIA Statuta.
Domaćin FIA Konferencije, Uzbekistanski klub NAFKU je, uz potporu Vlade Uzbekistana, Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta i regionalnih vlasti, svoju ulogu domaćina 120. obljetnice FIA obavio na najbolji mogući način, pruživši učesnicima toplu dobrodošlicu u izvanrednom ambijentu Samarkanda.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti