Aktuelno

FIA Generalna skupština 2014., Doha (Katar)

Najznačajniji ovogodišnji događaj na planu međunarodne saradnje – „FIA Generalna skupština 2014“, održana je 05.decembra/prosinca 2014. godine u Dohi (Katar). Generalna Skupština kojoj je prisustvovala i zvanična delegacija BIHAMK-a održana je na samom kraju skupštinske sedmice veoma bogatog radnog programa iz kojeg je potrebno posebno izdvojiti: Sastanak FIA COFO klubova, Vanrednu plenarnu skupština FIA Regije I, Godišnju skupštinu AIT-a, Forum za članske povlastice, te Godišnji generalni sastanak FIA Fondacije i FIA Instituta za sigurnost autosporta.

Od posebnog značaja za BIHAMK bilo je održavanje sastanka Koordinacijskog foruma za zemlje Centralne i Istočne Evrope (FIA COFO) - 01. decembra/prosinca 2014. godine kojim je predsjedavao FIA COFO Predsjednik, predstavnik AMZS-a uz pomoć FIA COFO Podpredsjednika, predstavnice BIHAMK-a. Sastanak COFO-a orijentisao se na razmjenu aktelnih događanja i najboljih praksi iz pripadajućih klubova. FIA COFO klubovi usvojli su Izmjene Internih pravilnika FIA COFO klubova čime su uspješno finalizirane aktivnosti radne grupe sastavljene od predstavnika BIHAMK-a i HAK-a, a koje su koordinirane iz Briselskog ureda FIA Regije I. U skladu sa utvrđenom pravnom procedurom, usvojene izmjene Internih pravilnika FIA COFO klubova su potvrđene tokom sjednice Vanredne Skupštine FIA Regije I održane u utorak, 02.12. 2014.g..

Ovogodišnja FIA Generalna skupština uglavnom se bavila pravnim pitanjima, tj. statutarnim izmjenama koje su se ticale izmjena procedura vezanih za formiranje predsjedničke liste, kompetencija Senata, te izmjena naziva pojednih komisija i organa FIA-e. Sve predložene izmjene su usvojene kao i izvještaji o aktivnostima različitih struktura i komisija Međunarodne automobilističke asocijacije. Skupština je zaključena promocijom nove kampanje FIA Akcija za okoliš koja predviđa dodatni angažman ove organizacije na dodatnom prilagođavanju svojih sportskih aktivnosti na polju očuvanja prirodne sredine. Katarski klub - QMMF bio je izvanredan domaćin ovogodišnjim sesijama i Dodjeli nagrada svijetskim šampionima u autosportu čime je omogućio optimalno okruženje za obilježavanje 120. godina od osnivanja FIA-e (1904. – 2014.).

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti