Aktuelno

Ekološke vinjete za Njemačku

Od 01.08.2009. godine BIHAMK je počeo sa prodajom ekoloških vinjeta za Saveznu Republiku Njemačku. Za izdavanje eko-vinjete potrebna je saobraćajna dozvola, kao i zahtjev za izdavanje, koji se popunjava na licu mjesta. Na osnovu uvida u euro normu motora, odlučuje se o dodjeli eko-vinjete. Za izdavanje je potrebno 48 sati.

S početkom 2008. godine, u skladu sa Europskom direktivom, u Njemačkoj je stupio na snagu Zakon o ekološkim zonama kojim se ograničava prometovanje za sva vozila koja ne ispunjavaju određene ekološke standarde. Time je promet u mnogim gradovima dozvoljen samo onim vozilima koja posjeduju ekološku vinjetu.

Ovo vrijedi za putnička vozila, kamione i autobuse sa stranim registarskim oznakama, bez obzira radi li se o poslovnom ili turističkom putovanju.

Europskom direktivom u određenim njemačkim gradovima (vidi kartu) i općinama, početkom 2008. godine stupila je na snagu zabrana vožnje kroz ekološki zaštićene zone. Preduvjet je bio da se navedena područja u gradovima i općinama označe kao ekološki zaštićene zone. Prve takve zone uvedene su od 01.01.2008. u Berlinu, Kölnu i Hannoveru. Područja koja su osobito ugrožena mikro prašinom označena su posebnim znakom 270.1 kao: „ekološki zaštićena zona“. Uz njega se dodatnim znakom propisuje kojim vozilima je prema boji vinjete dopušten prolaz određenim područjem. Prestanak ekološki zaštićene zone također se označava znakom 270.2.

Vozilima bez ekološke vinjete nije dozvoljen promet kroz ekološki zaštićene zone. U suprotnom, propisana je kazna u visini od 40 € i negativni bod u prometnom registru (čak i onda kada bi za vozilo, s obzirom na količinu mikro prašine, prolaz bio dozvoljen).

Detaljne karte EKO zona možete pogledati ovdje.

Sve informacije u vezi izdavanja eko-vinjeta u BIHAMK-u, možete dobiti na broj: 033/777-115 .

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti