Aktuelno

Drive in the moment – U momentu možeš izgubiti sve

BIHAMK je pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke federacije FIA, a u saradnji sa Australijskom automobilskom asocijacijom (AAA), u proteklom periodu radio na realizaciji projekta ''Drive in the moment-U momentu možeš izgubiti sve".

Projekat ''Drive in the Moment – U momentu možeš izgubiti sve'' predstavlja jedinstven i inovativan primjer primjene digitalnih tehnologija za unaprijeđenje cestovne sigurnosti. ''Drive in the Moment – U momentu možeš izgubiti sve'' je digitalni alat za povećanje bezbjednosti na putevima koji je osmišljen da pomogne vozačima motornih vozila da smanje upotrebu pametnih telefona za volanom. Ometana vožnja, uključujući korištenje pametnog telefona tokom vožnje, jedan je od glavnih uzroka dešavanja saobraćajnih nezgoda te je iz tog razloga dizajniran web alat (Drive in the Moment ili DITM) s ciljem da se smanji upotreba mobilnih telefona u vožnji. Ovaj projekat je namijenjen za sve vozače motornih vozila, od vozača početnika koji tek izgrađuju vozačke navike, mlađih vozača koji su počeli sa vožnjom, kao i vozača sa iskustvom u vožnji.

Mobilni telefoni su napredniji nego što su bili prije nekoliko godina, imaju više mogućnosti za zabavu i više su integrisani u motorno vozilo. Brojna su iskušenja da se mobilni telefon koristi u vožnji i skrene pažnja sa ceste u vidu primanja poziva, provjere notifikacija/obavještenja na društvenim mrežama, korištenje GPS aplikacije, slušanje muzike/radia te promjena pjesme/stanice, gledanje/snimanje videa, itd. DITM projekat pomaže korisnicima da uvide kako mozak reaguje na mobilni telefon i kako 'trenirati svoje razmišljanje' s ciljem da smanje upotrebu mobilnih telefona.

Dva osnovna dijela digitalnog alata ''Drive in the moment – U momentu možeš izgubiti sve'' su Alat za procjenu rizika i Alat Plan Builder. Alat za procjenu rizika nudi novi način interakcije s korisnicima demonstrirajući rizik od ometanja pametnog telefona u odnosu na dobro poznato rizično ponašanje u vožnji, kao što je konzumiranje alkohola ili narkotika, prebrza vožnja ili vožnja u slučaju umora. Korisnici u ovom dijelu rangiraju relativni rizik različitih ponašanja u vožnji, te se njihovi odgovori se porede sa mišljenjima stručnjaka kako bi im pomogli da razumiju rizik od dešavanja saobraćajne nezgode. Alat Plan Builder podstiče vozače da naprave plan za smanjenje upotrebe pametnog telefona pomažući im da identifikuju različite načine i trenutke u kojima su u iskušenju da koriste svoj mobilni telefon u saobraćaju. Nakon toga grade "mentalni plan" o tome kako će bolje reagovati, koje će mjere poduzeti i kako će ojačati pozitivno razmišljanje i svijest o odgovornom ponašanju.

Dakle ''Drive in the Moment'' vodi vozače na zanimljivo online putovanje s ciljem da razumiju opasnosti u saobraćaju, ocijene rizike, te naprave mentalni plan kako bi promijenili svoju reakciju sljedeći put kada budu u iskušenju da koriste mobilni telefon tokom vožnje. Korisnici koji izgrade plan na web alatu ''Drive in the Moment – U momentu možeš izgubiti sve'' putem e-pošte dobijaju podsjetnike na odgovorno ponašanje.

Posjetite https://driveinthemoment.org/ba/  kreirajte svoj plan, te postanite odgovorniji vozač kako biste zaštitili sebe i druge učesnike u saobraćaju!

BIHAMK-ov projekt “U momentu možeš izgubiti sve” realizovan je uz podršku Međunarodne automobilističke federacije (FIA) u okviru FIA Programa grantova za unaprijeđenje cestovne sigurnosti.

Digitalna platforma projekta “U momentu možeš izgubiti sve” kreirana je u saradnji sa Australijskom automobilskom asocijacijom (AAA) i predstavlja dio inovativne inicijative međunarodnog karaktera za poboljšanje cestovne sigurnosti pod nazivom “Drive in the Moment”.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti