Aktuelno

35. FIA EVROPSKO SAOBRAĆAJNO-OBRAZOVNO TAKMIČENJE

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom BIHAMK-a učestvovala je na 35. Evropskom saobraćajno-obrazovnom takmičenju.  Takmičenje je održano u Zadru (Hrvatska) u periodu od 24. – 27. septembra 2022. godine,  a domaćin i organizator je bio Hrvatski autoklub (HAK). 

Na ovogodišnjem evropskom takmičenju nastupili su predstavnici 19 klubova iz 18 evropskih zemalja i to Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Litvanija, Crna Gora, Slovačka, Švicarska, Poljska, Ukrajina, Latvija, Slovenija i Luksemburg. Tim čine dva dječaka i dvije djevojčice, učenici petih i šestih razreda osnovne škole koji predstavljaju svoje zemlje kao i nacionalne autoklubove iz tih zemalja. Takmičenje je održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu, a svi takmičari su nastupali na osam takmičarskih stanica (disciplina).

Reprezentaciju BIHAMK-a su činili:
1. Marina MAKSIĆ, OŠ ''BREZOVO POLJE'' BRČKO,
2. Emina MEŠINOVIĆ, OŠ ''MEHMEDALIJA MAK DIZDAR'' VISOKO,
3. Ajdin JELEŠKOVIĆ, ''OSMA OSNOVNA ŠKOLA'' SARAJEVO,
4. Ismail HUJDUR, ''DRUGA OSNOVNA ŠKOLA'' BUGOJNO.

Sa reprezentacijom BIHAMK-a putovala su dva trenera Silma Muminović (BIHAMK) i Almedina Babić (OŠ ''Mehmedalija Mak Dizdar'' Visoko), kao i rezervna dva takmičara Anja Lađević (OŠ ''Brezovo polje'' Brčko) i Emil Begunić (OŠ ''Rapatnica'' Srebrenik).

Ovaj program edukacije i provjere znanja djece u upravljanju biciklom u sabraćaju podiže nivo znanja i svijesti o značaju pažnje i poštivanja saobraćajnih pravila i doprinosi smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćaju. Po završetku takmičenja održana je svečana ceremonija proglašenja najboljih, a naša reprezentacija je u konkurenciji klubova zauzela 14. mjesto. Prioritet BIHAMK-a na ovom takmičenju jeste da djeca razmjene iskustva i da se druže sa učesnicima iz cijele Evrope, poboljšaju svoju vještinu snalaženja u svim saobraćajnim situacijama, te da im ovo takmičenje ostane u lijepom sjećanju.

Ovom prilikom čestitamo našim predstavnicima što su na dostojanstven način predstavili Bosnu i Hercegovinu na ovom velikom takmičenju.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti