Aktuelno

31. FIA EVROPSKO SAOBRAĆAJNO-OBRAZOVNO TAKMIČENJE

Ovogodišnje 31. FIA Evropsko saobraćajno-obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola  održano je u periodu od 22. do 25.  septembra 2016. godine u Usti nad Labem (Češka Republika).

Ovom takmičenju prethodio je ciklus saobraćajno-obrazovnih takmičenja u našoj zemlji, koji je realizovan prema planu Komisije za saobraćajna takmičenja BIHAMK-a. Tokom marta i aprila u svim područjima su izvršene selekcije na školskom nivou. Sva područna takmičenja su održana tokom aprila i maja, dok je završnica Ciklusa održana u Vogošći u periodu 03. do 05. juna , kada je organizovano 20. Finalno saobraćajno-obrazovno takmičenje “Vogošća 2016”. Nakon Završnog takmičenja, a na osnovu pojedinačnih rezultata takmičara određeni su predstavnici BIHAMK-a u slijedećem sastavu:

Djevojčice:

1. Mirnada Mutapčić
2. Amra Hozić 

Dječaci:

3. Ante Spajić
4. Tarik Mustajbašić 

Na ovogodišnjem takmičenju održanom u Ust i nad Labem, 23. septembra 2016. godine, nastupili su predstavnici 23 kluba iz 22 europske zemlje:
Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Finska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Rusija RAF, Rusija RAS, Rumunija, Litvanija, Norveška, Crna Gora, Njemačka, Slovačka, Švicarska, Poljska, Monako, Latvija i Slovenija.


Takmičenje je ponovo održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu. Svi takmičari su nastupili na osam takmičarskih stanica (disciplina), od ukupno četrdesetak disciplina koje su do sada definisane i sa kojima ćemo se susretati na narednim takmičenjima.


Svečanom otvorenju takmičenja, koje je bilo na veoma visokom nivou i jako dobro organizovano,  prisustvovali su zvaničnici FIA (Međunarodne Automobilističke Asocijacije) –  Generalni direktor FIA Regije I Jacob Bamsgaard, kao izvaničnici automobilističkog kluba Češke UAMK i grada domaćina.


U veoma jakoj konkurenciji, ekipa BIHAMK-a koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, osvojila je 10. mjesto i time nastavila sa tradicijom postizanja izuzetno dobrih rezultata. Poslije ovog takmičenja jasno je da plasmanom među prvih deset ekipa posljednjih godina BIHAMK spada u europske klubove koji imaju kontinuirano visoku poziciju, što znači kontinuiran rad sa djecom u osnovnim školama.

Veoma je bitno napomenuti da su naši predstavnici imali bolji plasman od većine reprezentacija iz regije (Slovenija, Hrvatska i Crna Gora), a takođe i od većine reprezentacija iz znatno većih zemalja (Njemačka, Austrija, Norveška). Osim toga, radi se o jednoj specifičnoj smotri na evropskom nivou u kojoj rezultat nije u prvom planu, već  je prilika da se na jednom mjestu okupe različite kulture i da pokažu svoju vještinu snalaženja u današnjoj saobraćajnoj džungli.

Ekipa Latvije predstavnici auto kluba LAS osvojila je prvo mjesto, drugoplasirani su bili reprezentativci Rusije predstavnici auto kluba RAS, dok je treće mjesto zauzela ekipa Češke Republike predstavnici kluba domaćina UAMK.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti