Poljska

Evropa

Poljska

Dokumenti za ulazak u zemlju

 • Pasoš
 • Međunarodna vozačka dozvola (MVD)
 • Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV),  u slučaju da ne putujete sopstvenim.

Dokumenti za vozilo

 •  Saobraćajna dozvola

Ograničenja brzine

VRSTA PUTA Automobil Automobil Automobil
Ograničenja na autoputu  140 80  140
Ograničenje na putu van naseljenog mesta 90 70 90
Ograničenje na putu u naseljenom mestu 50 50 50

*na brzim cestama ograničenje je   100 km/h

**u noćnom vremenu od 23 do 5 sati dozvoljena je vožnja 60 km/h, osim ako nije drugačije navedeno

Saobraćajni propisi

 • Reflektujući prsluk (obavezno za sve u slučaju napuštanja vozila prilikom kvara ili nesreće).
 • Kratka, odnosno dnevna svjetla, su obavezna.
 • Vozila moraju biti opremljena aparatom za gašenje požara.

Prevoz djece u vozilu:

Dijete mlađe od 12 godina ili niže od 150 cm mora biti osigurano i na prednjim i na stražnjim sjedištima sigurnosnim sistemom koji odgovara težini i visini djeteta. Dijete možete prevoziti i u dječjoj sjedalici okrenutoj unazad na strani suvozača, ali samo ako je moguće mehanički deaktivirati zračni jastuk.

Cestarine

U Poljskoj se cestarina za putnička vozila i motocikle plaća na autocestama A1 Nowa Wies-Rusocin, A2 Strykow-Konin-Poznan-Swiecko i A4 Wroclaw-Katowice-Krakow.

Na autocesti A1 cestarine se mogu platiti gotovinom (PLN, EUR i USD - primaju se samo novčanice u stranoj valuti, razlika se vraća u PLN) ili karticama Visa, Mastercard, Maestro i Diners ili elektroničkim plaćanjem cestarine s AmberGO sustav. Više informacija o cestarinama na autocesti A1 dostupno je na a1.com.pl/en .

Na autocesti A2, na dionici Konin ModŁa-Poznan-Swiecko, cestarine se plaćaju gotovinom (PLN, EUR i USD - prihvataju se samo novčanice u stranoj valuti, razlika se vraća u PLN) ili kreditnom i debitnom karticom Visa i Mastercard kartice. Više informacija o cestarinama na dionici autoceste A2 dostupno je na www.autostrada-a2.pl .

Na dionici autoceste A2 Konin (istok)-Strykow cestarina se plaća elektronskim putem putem sustava eToll. Više informacija dostupno je na etoll.gov.pl

Na dionici A4 Katowice (CP Myslowice) - Krakow (CP Balice) cestarine se mogu platiti gotovinom (PLN, EUR i USD - prihvataju se samo novčanice u stranoj valuti, razlika se vraća u PLN) ili karticama Visa, Mastercard i Maestro kartice. Cestarinu na ovoj dionici moguće je platiti i elektronski putem sustava A4Go. Više informacija dostupno je na www.autostrada-a4.com.pl .

Na autocesti A4 na dionici Bielany Wroclawkie-Gliwice Sosnica cestarina se plaća putem sustava eToll. Više informacija dostupno je na etoll.gov.pl .

Cijene goriva

Benzin 95 - 6,56 PLN (1,54 EUR)

Benzin 98 - 7,18 PLN (1,69 EUR)

Dizel -        6,53 PLN (1,53 EUR)

Zimska oprema

U Poljskoj je zimska oprema obavezna samo u slučaju zimskih uvjeta vožnje (sniježne padavine, ugaženi snijeg, bljuzgavica, poledica). U to vrijeme preporučuje se korištenje zimskih guma, a inače je moguće koristiti i ljetne gume s postavljenim lancima za snijeg. Dopušteni su i tekstilni lanci.

Važni telefoni

 • Policija 997 ili 112

 • Hitna pomoć 999 ili 112

 • Vatrogasci 998 ili 112

 • Pomoć na cesti +48 22 532 8433, 9637 (GSM)

Korisni linkovi

Autoklub https://pzm.pl/

Vremenska prognoza https://www.imgw.pl/ Zračna luke Zračna luka Gdańsk Zračna luka Krakov Zračna luka Poznan Zračna luka Wroclaw Varšavska zračna luka

Turističke informacije o Poljskoj https://www.poland.travel/en/ Ekološke zone u Poljskoj https://urbanaccessregulations.eu/countries-mainmenu-147/poland