Italija

Evropa

Italija

Dokumenti za ulazak u zemlju

  • Pasoš
  • Međunarodna vozačka dozvola (MVD)
  • Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV),  u slučaju da ne putujete sopstvenim.

Dokumenti za vozilo

  • Saobraćajna dozvola
  • Nije obavezna zelena karta osiguranja.

Ograničenja brzine

VRSTA PUTA Automobil Automobil Automobil
Ograničenja na autoputu 130* 80** 130
Ograničenje na putu van naseljenog mesta 90 70 90
Ograničenje na putu u naseljenom mestu 50 50 50

*110 km/h na auto putevima

** 70 km/h ograničenje na putu

Na autoputevima sa tri trake u slučaju lijepog vremena, dozvoljena je brzina od 150km/h, osim ako saobraćajnim znakom nije posebno naznačeno; u slučaju lošeg vremena brzina na autoputevima ograničena je na 110 km/h.

Saobraćajni propisi

Reflektujući prsluk (obavezno po izlasku iz kola u slučaju kvara ili nesreće).

Kratka odnosno dnevna svjetla samo na cestama izvan naselja i sa slabom vidljivošću.

Dodatni propisi:

Motocikli moraju držati upaljena svjetla tokom dana.

 Prevoz djece u vozilu:

Dijete niže od 150 cm i težine manje od 36 kg mora biti osigurano na prednjim i zadnjem sjedištu sistemom za držanje koji odgovara težini i rastu djeteta. Dijete težine manje od 9 kg mora se prevoziti u dječjoj sjedalici okrenutoj prema natrag. Također može i na suvazačkom mjestu ali samo ako se zračni jastuk može mehanički deaktivirati.

Cestarine

Na skoro svim autoputevima u Italiji putarine se naplaćuju. Pored toga u Italiji se naplaćuju i tuneli: Frejus, Grand St.Bernard, Mont Blanc i Munt la Schera. Postoje dva sistema naplate putarina: zatvoreni i otvoreni. Većina autoputeva ima zatvoren sistem naplate putarina, pa se putarina naplaćuje samo na dionicama na kojima se vozi. Na početku pri ulasku na dionicu odnosno na ulaznoj naplatnoj stanici, uzima se karta koja se predaje prilikom plaćanja putarine na izlaznoj naplatnoj stanici. Svim vozačima se savjetuje da ne gube kartu za naplatu putarine, jer će u suprotnom morati da plate kaznu.

Putarina se može plaćati u gotovini ili kreditnim karticama ili sistemom viacard na kojoj imate kredit od 25, 50 ili 75 EUR. Kartica se može kupiti na gotovo svim naplatnim  stanicama, pumpi, pošti, banci itd.

Turisti u sistemu TELEPASS je ne mogu koristiti. Više informacija o tome možete pročitati Home - Autostrade per l'Italia.

Ekološki porez

RIM: Ograničenje za stari dio grada (ZTL – Zona Traffico Limitato) od ponedeljka do petka između 06:30h-18:00h, a subotom između 14:00h-18:00h. U tom periodu dozvoljeno je samo stanovnicima tog dijela grada sa vozilima sa posebnom dozvolom.

Ukoliko se vaš hotel nalazi u ovom dijelu grada možete tražiti od menadžmenta hotela zahtjev za izdavanje dozvole. U tom slučaju hotel mora da prijavi registarski broj vašeg vozila i datum boravka ATAC-u koji vrši kontrolu saobraćaja na ograničenim područijima. Više na  Roma Mobilità | I nostri servizi on line, ovunque ti trovi (romamobilita.it)

 

MILANO: Za vožnju po centru Milana potrebna je dodatna ekološka naknada – ECOPASS, koja je obavezna za sve benzince EURO standarda 0,1 i 2, kao i za dizel vozila standarda EURO 2 i 3. Po posebnom nalogu starija dizel vozila (standard  EURO 0 i 1) ne smiju se kretati centrom Milana. Takse ne moraju plaćati motociklisti. Taksa  važi od ponedeljka do petka 07:30h-19:30h. Iznos zavisi od eco klase kojoj vozilo pripada i kreću se od 2-10 EUR. Više na Home - Comune di Milano

 

Cijene goriva

Benzin 95 - 1,87 EUR

Benzin 98 - 2,00 EUR

Dizel         - 1,75 EUR

Zimska oprema

Od 2011. godine, svaka regija u Italiji može sama odlučiti kada i kakvu će zimsku opremu vozači koristiti na tom područiju. Stoga se većina regiona u centralnoj i sjevernoj Italiji opredjelila za upotrebu zimske opreme koja uključuje 4 zimske gume ili univerzalne gume i dodatno lance za snijeg.

Na područiju Furlanija-Julijska krajina, na autoputu Trst - Benet i Palmanova - Udine – Trbiž, zimska oprema je obavezna od 15.novembra do 15.aprila bez obzira na uslove vožnje. Slično je i sa većinom ostalih regionalnih puteva u ovom regionu. Samo na nekim regionalnim putevima zakon je nešto blaži i zahtjeva zimsku opremu tek između 15.novembra i 31.marta.

U oblasti Veneto (Venecija) na autoputu od Venecije do Brescia zimska oprema je obavezna u periodu od 1.novembra do 31.marta, a na ostalim autoputevima i regionalnim putevima u regionu od 15.novembra do 15.aprila.

U drugim regionima u Italiji, npr. Emilija-Romanja (Bolonja) zimska oprema je obavezna od 1.novembra do 15.aprila.

U Toskani, na glavnom autoputu A1 od Milana do Rima, zimska oprema je obavezna od 1.novembra do 15.aprila,a na svim ostalim autoputevima i regionalnim putevima od 15.novembra do 15.aprila

U oblasti Trentino-Južni Tirol (Bolzano, Trento,Brenner) zimska oprema obavezna je od 15.novembra do 15.aprila, bez obzira na uslove vožnje.

 U dolini Aosta gdje postoje autoputevi koji vode do tunela Mont Blanc i Grand St.Bernard, zimska oprema je obavezana od 15. oktobra do 15. juna.

Važni telefoni

  • Policija           133
  • Hitna pomoć  118
  • Vatrogasci     115
  • Pomoć na cesti    +39 02 661 655 23 i 803116
  • Stanje na cestama   +39 06 491 716