Aktuelno

Od 1. decembra/prosinca 2021.g. za naplatu cestarine u Republici Sloveniji uveden je sistem e-vinjeta, a od 1. februara/veljače 2022. e-vinjete postaju obavezne i time u potpunosti zamijenjuju dosadašnje naljepnice na vjetrobranskom staklu kojima se dokazivalo da je cestarina plaćena.

Vozačima su dostupne godišnje, mjesečne i sedmične e-vinjete koje se mogu kupiti online  na prodajnim mjestima AMZS-a, DARS-a (Dioničko društvo za autoceste Republike Slovenije), na DarsGo benzinskim pumpama i ostalim benzinskim pumpama.


Iz DARS-a, koji je nadležan za naplatu cestarine, odnosno za izdavanje e-vinjeta, upozoravaju:

E-vinjeta je povezana s registarskim brojem vozila. Prilikom kupovine e-vinjete kupac mora navesti tačan registarski broj i državu registracije vozila kojim putuje u Sloveniju te odabrati odgovarajući e-vinjetu za ispravan razred naplate. Ako se registarski broj u sistemu e-vinjeta ne podudara s registracijskim brojem vozila na autocesti ili brzoj cesti, to znači da cestarina nije plaćena. Kupac je odgovoran za tačan upis registracijskog broja i izbor klase cestarine.

Sistem kontrole e-vinjeta funkcionira tako da registarske brojeve vozila za koje je plaćena cestarina na kontolnim tačkama prate kamere koje su postavljene na mreži autocesta, a za vožnju bez važeće elektronske vinjete predviđena je kazna u iznosu od 300 EUR.

Sve dodatne informacije o e-vinjetama, kao i njihove cijene, te način kupovine možete provjeriti putem linka

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...