Putne novosti

Rezervni koridori u Austriji: kako funkcioniraju? Od 01. januara/siječnja 2012.g. rezervni koridori će biti obavezni u slučaju gužve na autoputevima i magistralnim cestama Austrije.

Šta su rezervni koridori?

Rezervni koridori su koridori koje vozači moraju formirati da bi oslobodili prostor između traka na autoputu ili magistralnoj cesti kada god dođe do pojave saobraćajne gužve.

Koja je namjena rezervnih koridora?

Rezervne koridore koristi policija, vatrogasci i vozila hitne pomoći, službe za održavanje puteva i pomoći na cesti. Oni omogućavaju da vozila pobrojanih službi na sigurniji i do četiri minute brži način dođu do mjesta nesreće nego u slučaju kada koriste traku za urgentne situacije ili zaustavnu traku. To posljedično, kod nastradalih u saobraćajnim nezgodama povećava šanse za preživljavanje do 40%.

Šta je moj zadatak?

Svi vozači koji se nalaze u lijevoj traci moraju se pomjeriti na lijevu stranu što je više moguće. Vozači u desnoj traci se moraju pomjeriti što je više moguće na desnu stranu. Da bi to učinili, vozačima je dozvoljeno da voze u traci za urgentne situacije i/ili zaustavnoj traci. Pravilo vezano za magistralne ceste sa više traka kaže da se vozila u lijevoj traci moraju pomjeriti ulijevo, a vozila iz svih ostalih traka udesno.

Kada rezervni koridori stupaju na snagu?

Od 01. januara/siječnja 2012.g. svi cestovni korisnici koji voze putničke automobile, kombije, autobuse ili kamione moraju oformiti rezervne koridore za predostrožnost kada god dođe do saobraćajne gužve ili zastoja u saobraćaju.

Gdje se primjenjuju rezervni koridori?

Na svim autoputevima i magistralnim cestama u Austriji sa dvije, tri ili četiri trake: u suštini na svim cestama gde su obavezne vinjete. To znači da će se isti princip primjeniti u Austriji, na način kako se to već sprovodi u Njemačkoj, Češkoj Republici, Švicarskoj i Sloveniji.

Šta još trebam znati?

Onemogućavanje prolaza vozilima za hitne slučajeve ili protuzakonita vožnja rezervnim koridorom strogo su zabranjene i povlače plaćanje kazne u visini od 2.180 eura.

Dodatne informacije na: www.rettungsgasse.com


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Ponedjeljak
  • Utorak
  • Srijeda