Aktuelno

Dječije autosjedalice su jedan od važnih elemenata sigurnosti djeteta prilikom vožnje u vozilu. Dijete se uvijek mora prevoziti u autosjedalici koja je primjerena njegovim godinama i konstituciji.

Autosjedalica za djecu, pravilno postavljena i urađena po EU standardima i obavezni zaštitni pojasevi za stariju djecu smanjuju negativni uticaj deakceleracije (usporenja) u sudarima i stvaraju uslove za podnošljive sile deakceleracije.

U posljednje vrijeme na BH tržištu su se pojavile dječije autosjedalice sumnjivog porijekla i kvalitete koje se nude na akcijskim prodajama sa vrlo niskom prodajnom cijenom. Skrećemo pažnju da dječije autosjedalice koje se koriste moraju biti odobrene od strane standarda UN-ECE propis 44/04 ili direktivom 77/541/EEC. Savjetuje se roditeljima da koriste isključivo dječije autosjedalice odobrene gore navedenim standardom, jer su to testirane i odobrene autosjedalice koje će pružiti djetetu adekvatnu zaštitu prilikom sudara ili naglog kočenja.

Svakako da je za djecu najbolja ona autosjedalica koja odgovara direktivi ECE R44 (ECE R44/04 i više), optimalno se može postaviti u automobil, u kojoj se dijete osjeća udobno i koja se ispravno i dosljedno koristi u svakoj pa i najkraćoj vožnji.

Zbog navedenog, BIHAMK svojim članovima uz pomoć Austrijskog auto-touring kluba (ÖAMTC) daje autosjedalice na korištenje, djeci uzrasta od 0 - 9 mjeseci.

Cilj ove aktivnosti jeste poboljšanje cestovne sigurnosti najranjivijih učesnika u saobraćaju u Bosni i Hercegovini. Posudba sjedalica traje do isteka zaliha.

Upute za dobijanje autosjedalice:
1. Roditelj mora da bude aktivni član BIHAMK-a
2. Sjedalice su od 0-12 mjeseci, tako da samim tim i dijete mora da bude mlađe od 1 godine
3. Mora se priložiti kopija rodnog lista djeteta
4. Kopija članske kartice BIHAMK-a
5. Roditelj potpisuje ugovor o preuzimanju sjedalice, pri preuzimanju iste
6. Sjedalice se dijele u BIHAMK klubovima u BiH
7. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 033/222-210

Veća sigurnost djece u saobraćaju i ušteda novca članovima!

Vrijedi biti član!

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Ponedjeljak
  • Utorak
  • Srijeda
loading ...