Aktuelno

OKRUGLI STO ''SIGURNOST VOZAČA ELEKTRIČNIH ROMOBILA I ZAKONSKA REGULATIVA''

Dana 18. oktobra 2022. godine u Sarajevu je, u prostorijama hotela ''Evropa'', a uorganizaciji Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba, održan Okrugli sto na temu ''Sigurnost vozača električnih romobila i zakonska regulativa''.

Okruglom stolu su prisustvovale sve relevantne institucije u Bosni i Hercegovini, kao i firme koje se bave najmom električnih romobila i to: kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, kantonalna ministarstva saobraćaja, JP Ceste Federacije BiH, Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, Giro di Sarajevo, BinBin d.o.o., BeeBee d.o.o., Fakultet za saobraćaj i komunikacije, i drugi. Zajednički interes svih učesnika je rješavanje pitanja sigurnosti vozača električnih romobila, ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

Govornici na Okruglom stolu su bili: Silma Muminović (BIHAMK), Muhamed Mulahmetović (BinBin d.o.o.), Dino Hajrić (BeeBee d.o.o.), Damir Margeta (Giro di Sarajevo), Osman Lindov (Fakultet za saobraćaj i komunikacije). Poseban gost u okviru Okruglog stola bila je gđa. Fieke van Schaik iz Nizozemskog kraljevskog auto kluba (ANWB) koja je prezentovala dobru praksu i iskustva iz Nizozemske, a u vezi sa električnim romobilima i električnim biciklima.

Na Okruglom stolu je prezentovano prvo istraživanje vozača električnih romobila. Tokom mjeseca oktobra BIHAMK je uradio online anketu za vozače električnih romobila, a anketu je odgovorilo skoro 1000 osoba. Rezultate istraživanja možete pogledati ovdje.

Nakon prezentacija otvorena je diskusija na kojoj su se svi učesnici složili da ova prevozna sredstva definitivno ne smijemo obeshrabrivati nego raditi na promociji istih. Svjesni problema kao i nedostatka zakona koji regulišu ovu oblast svi su složili da je vrijeme da se pokrenu konkretne mjere. Svi učesnici Okruglog stola su istakli zadovoljstvo i zahvalnost BIHAMK-u zbog organizacije projekta na ovu temu jer je rješavanje pomenutog problema od opšteg interesa za sve učesnike u saobraćaju.

Okrugli sto podržan je u okviru FIA (Međunarodna automobilistička federacija) Programa održive mobilnosti.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti