Aktuelno

BIHAMK UČESTVOVAO U IZRADI STUDIJE O RAZVOJU MLADIH TALENATA U AUTOSPORTU U BiH

23. decembra/prosinca 2021. godine, u prostorijama Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) obavljena je promocija publikacije Program razvoja mladih talenata u autosportu u BiH.

Program razvoja mladih talenata u autosportu dio je projekta koji je u okviru FIA Programa sportskih grantova realiziran od maja/svibnja do decembra/prosinca 2021. godine koordiniranom aktivnošću nekoliko BIHAMK-ovih odjela, uz ekspertnu podršku sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ulster Univerziteta, te FIA Regionalnog pružaoca usluga obuke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - Autosportske organizacije Emirata (EMSO).

Kroz seriju online trening sesija, u saradnji sa predstavnicima BIHAMK-a, predstavnici EMSO-a su, uz podršku svog akademskog partnera, prof. Davida Hassana sa Univerziteta Ulster, izvršili procjenu trenutne situacije ASN-a (Državnog autosportskog saveza) te dali kratkoročne i dugoročne preporuke koje bi uz okvir najboljih praksi tom sportskom tijelu trebale poslužiti kao putokaz za uspostavu samoodrživih modela razvoja i unaprijeđenje autosportskih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na optimalan put razvoja mladih talenata.

Iako spada među najtrofejnije sportove čiji takmičari/natjecatelji postižu vrhunske rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni, autosport u našoj zemlji, zbog izostanka podrške šire društvene zajednice i sistemskog rješenja finansiranja, te imajući u vidu brojne probleme u funkcioniranju saveza na državnom nivou, stagnira već duži niz godina.

Realizirana studija je vid podrške i pomoći BIHAMK-a krovnom autosportskom savezu u cilju razvoja, afirmacije i popularizacije autosporta/športa u našoj zemlji, a smjernice sadržane u dokumentu Program razvoja mladih talenata u autosportu u BiH biće dragocjen putokaz i sportskim klubovima u BiH da učine pozitivan pomak u tom pravcu.

Brošura sa programom razvoja mladih talenata u autosportu biće dostavljena sportskim klubovima širom Bosne i Hercegovine, nadležnom Ministarstvu Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dok će elektronska forma publikacije biti dostupna i putem www.bihamk.ba.

U svom kratkom osvrtu na rezultate ovog projekta, prof. Dževad Bibić sa Mašinskog fakulteta Sarajevo (Odsjek za motore i vozila) koji je učestvovao u realizaciji ovog projekta između ostalog je istakao: „Projekt razmatra stanje autosporta u Bosni i Hercegovini, te po osnovu utvrđenih činjenica daje jasne i izvodive kratkoročne i dugoročne preporuke, koje imaju cilj popularizaciju autosporta i animaciju što većeg broja mladih ljudi da uzmu aktivno učešće u njemu. Naravno, kao i u svakom sportu okosnica su entuzijasti, tako da se na ovom mjestu želim zahvaliti i čestitati svim entuzijastima i zaljubljenicima u auto-moto sport na dosadašnjem zalaganju i radu. Uvjeren sam da ćemo provođenjem predloženih preporuka, nesebičnim zalaganjem i etuzijazmom u skorijoj budućnosti biti u prilici da se ponosimo uspjesima neke nove Lane Pudar iz autosporta.“

Brošuru Programa razvoja mladih talenata u autosportu u Bosni i Hercegovini možete pogledati OVDJE

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti