Aktuelno

Na bosanskohercegovačkim putevima/cestama u protekloj 2019. godini  dogodilo se ukupno 34.519 saobraćajnih/prometnih nezgoda od kojih je zabilježeno 7.256 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 27.263 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa materijalnom štetom.         

U saobraćajnim/prometnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 261 lice/osoba, dok je 10.291 lice/osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede/ozljede.

Veliki broj saobraćajnih/prometnih nezgoda na našim putevima/cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih/prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne/prometne kulture većeg broja učesnika/sudionika u saobraćaju/prometu.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima/uvjetima na putevima/cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih/prometnih nezgoda, slijede saobraćajne/prometne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju/prometu, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne/prometne signalizacije, nepovoljne uslove/uvjete na putu/cesti itd.

Kompletnu informaciju možete pogledati OVDJE


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak