Aktuelno

Ukoliko koristite pametni telefon tokom vožnje vjerovatnoća da ćete doživjeti saobraćajnu nezgodu je do četiri puta veća. FIA (Međunarodna automobilistička federacija) skupa sa BIHAMK-om Vas poziva da razmislite o korištenju mobilnih uređaja i koliko isti odvlače pažnju tokom vožnje. Danas pokrećemo našu kampanju cestovne sigurnosti koja skreće pažnju na činjenicu koliko mobilni telefoni odvlače pažnju tokom vožnje, skupa sa 35 klubova članica FIA-e u Europi, Bliskom Istoku i Africi.  

U sve većoj mjeri nismo u mogućnosti živjeti bez pametnih telefona, ali da li trebamo radi mobilnog uređaja rizikovati saobraćajnu nezgodu ili život?

Iako mnogi vozači koriste pametne telefone u svrhu korištenja navigacije, istu bi trebali uključiti i postaviti prije početka vožnje. Obavijesti koje primamo na pametne telefone također mogu biti izvor ometanja. Da bi smanjili rizik izazivanja saobraćajnih nezgoda, prije nego započnete vožnju na svom pametnom telefonu trebate uključiti postavku „ne uznemiravaj“, te smanjiti broj obavijesti koje Vam se mogu prikazati na pametnom telefonu tokom vožnje.

„Distrakcija koju pametni telefoni izazivaju ne odnosi se samo na vozače automobila. Pješaci, biciklisti i ostali učesnici u saobraćaju moraju biti svjesni rizika koji preuzimaju kada koriste svoje mobilne uređaje u saobraćaju“, izjavila je Laurianne Krid, generalna direktorica FIA-e regije I.

Ometana vožnja može dovesti do smrtonosnih nezgoda , od kojih bi se većina mogla izbjeći. FIA regija I skupa sa BIHAMK-om apeluje na sve vozače da pričekaju sa pozivima, slanjem poruka ili e-pošte dok ne stignu na svoje odredište.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...