Aktuelno

U saradnji sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo BIHAMK je uradio edukativne video spotove pod nazivom „Pravila ponašanja u kružnom toku” kako bismo na taj način emitovanjem istih (na TV stanicama, BIHAMK-ovom youtube kanalu, facebook profilu, kao i podjelom DVD-ova sa navedenim spotovima u auto školama sa područja Kantona Sarajevo), pokušali educirati vozače kada su u pitanju pravila vožnje u kružnom toku saobraćaja.

S obzirom na tendenciju izgradnje i uvođenja, za naše područje novog tipa raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja kako u Kantonu Sarajevo, tako i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, smatramo da je neophodno djelovati u pravcu educiranja vozača za pravilnu vožnju i korištenje raskrsnica sa kružnim tokom saobraćaja.

Nakon završetka gradnje raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja u naselju Dobrinja (Kanton Sarajevo), primjetno je da veliki broj vozača ne poznaje pravila vožnje u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja. Dešavaju se situacije da vozači prilikom uključivanja u raskrsnicu sa kružnim tokom saobraćaja voze u suprotnom smjeru kao i da pojedini vozači zaustavljaju vozila u kružnom toku da bi omogućili uključivanje drugih vozila u kružni tok što je svakako suprotno pravilima vožnje u raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja, s obzirom da su na svim prilaznim krakovima raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja postavljeni saobraćajni znakovi (II-1) "nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza".

Dajemo prikaz pravila ponašanja u kružnim tokovima sa više saobraćajnih traka:


SITUACIJA 1           SITUACIJA 2             SITUACIJA 3                 SITUACIJA 4

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Utorak
  • Srijeda
  • Četvrtak
loading ...