Tema mjeseca

TEST LJETNIH PNEUMATIKA 2017. GODINA

NAJBOLJE OCJENE DOBRO POZNATIM BRENDOVIMA    

Najbolje rezultate na mokroj podlozi pokazali Continental za manje dimenzije i Goodyear za SUV vozila

Testiranje pneumatika (guma) obuhvatilo je ponudu koja je trenutno dostupna na tržištu, i to pneumatike manjih dimenzija (195/65 R15 V), namijenjene za putničke automobile, te pneumatike većih dimenzija (215/65 R16H) za SUV automobile. Pneumatici navedenih dimenzija vrlo su zastupljeni na bosanskohercegovačkom tržištu, pa test koji BIHAMK radi u suradnji s europskim auto klubovima i partnerima ima veliku važnost, te olakšava vozačima izbor prilikom kupovine pneumatika. Pri kupovini pneumatika vozači bi pored finansijskog aspekta trebali da obrate pažnju i na ostale faktore, kao što su uslovi korištenja izabranog pneumatika, tip vozila na koje se postavljaju pneumatici, teren i podneblje. Vozačima koji žive u područjima sa više kišnih dana u godini, prioritet bi trebali predstavljati rezultati vožnje po mokroj podlozi, a vozačima koji su nastanjeni u područjima sa manje padavina prioritet trebaju biti rezultati vožnje po suhoj podlozi. Dok vozači koji na godišnjem nivou prelaze veliki broj kilometara trebaju obratiti pažnju na rezultate trajnosti pneumatika, te njihov uticaj na potrošnju goriva.

Ove godine testirano je 16 ljetnih modela pneumatika manjih dimenzija, 195/65 R15 V. Rezultati su prilično dobri iako odlikaša nema. Od 16 kandidata, pet modela zaslužilo je ocjenu vrlo dobar, deset ih je prošlo s ocijenom dobar i jedan sa ocijenom zadovoljavajuće. Modeli su testirani na testnom vozilu VW Golf 7.

Pet modela se može svrstati među pobjednike u vodećoj grupi: dobro poznati brendovi Pirelli, Bridgestone, Continental i Goodyear, i malo manje poznati brend, Esa-Tecar, su ocjenjeni sa “vrlo dobrom“ ocijenom. Niti jedan od pet modela nije pokazao nedostatke, s tim što Continental ima najbolje perfomanse na mokroj podlozi.

Na sredini tablice se nalaze dva modela, Aelous i Maxxis, ne tako poznate marke, koji su uvjerljivi sa perfomansama na suhoj i mokroj podlozi, ali sa ekonomičnog stanovišta nisu efikasni, jer u oba slučaja premašuju prihvatljivu stopu potrošnje pneumatika. Druga dva modela, Nokian i Dunlop, sa vrlo malom razlikom u odnosu na vodeće modele ocijenjeni su sa ocijenom “dobro”. Također model Kumho sa vrlo malom razlikom u odnosu na vodeće ocijenjen je sa ocijenom “dobro” na mokroj podlozi, ali je pored toga pneumatik pokazao nedostatke po pitanju trajnosti.

Vredestein i Semperit, su pokazali manje-više značajne nedostatke na suhoj i mokroj podlozi, te tri modela, Michelin, Sava i Hankook, koje pokazuju značajne nedostatke na mokroj podlozi, pogotovo po pitanju bočnog prijanjanja (grip).

GT Radial Champiro FE1 je ocijenjena sa “zadovoljavajuće“ na osnovu perfomansi na mokroj podlozi, jer su svi kriteriji na pomenutoj podlozi ocijenjeni sa ocjenom “zadovoljavajuće“, te zauzima začelje na tabeli.

Od pneumatika većih dimenzija koji su uglavnom namjenjeni za SUV automobile 215/65 R16 H, testirano je 15 najprodavanijih ljetnih modela. Od tih 15 kandidata, pri testiranju dva modela zaslužila su ocjenu “vrlo dobar“, jedanest ih je osijenjeno sa “dobar“, jedan sa “zadovoljavajuće“, a jedan je potpuno podbacio i zaslužio ocjenu “nezadovoljava“. Modeli su testirani na testnom vozilu VW Tiguan.

Dva modela se u ovoj kategoriji mogu nazvati pobjednicima, Goodyear’s EfficientGrip SUV i Cooper’s Zeon 4XS Sport. Navedeni modeli nisu pokazali nedostatke, a pored toga Goodyear je pokazao najbolje performanse na mokroj podlozi.

Proizvod sredine tablice, Nokian’s Line SUV jednostavno nije dosegao vodeću grupu, na osnovu vrlo malih nedostataka pri kočenju na mokroj podlozi, bočnom prijanjanju (grip) na mokroj podlozi, te većoj potrošnji goriva. Na osnovu toga ocjenjen je sa “dobar“'.

Tri proizvoda, Firestone, Pirelli i Semperit imaju perfomanse na ubjedljivom “dobrom“' nivou. Modeli Uniroyal i Barum, pokazali su određene nedostake na suhoj podlozi. Ostalih pet modela, General, Apollo, Hankook, BF Goodrich i Bridgestone, pokazuju značajne nedostatke na mokroj podlozi, posebno izražene nedostatke bočnog prijanjanja (grip) na mokroj podlozi što dovodi do ukupne ocijene “dobro“.

Michelin’s Latitude Tour HP model je niže rangiran sa ocjenom “zadovoljavajuće“, na osnovu perfomansi na mokroj podlozi. Kočenje i bočno prijanjanje (grip) na mokroj podlozi je značajno lošije u odnosu na prosječne perfomanse.

Perfomanse Yokohama Geolandar SUV modela na mokroj podlozi su ocjenjene sa “nedovoljno“, jer su svi kriteriji na mokroj podlozi na nezadovoljavajućem nivou.

Continental i Dunlop nisu ponudili konkretnu traženu dimenziju pneumatika SUV modela, te su izostali pri ovome testu.


Na osnovu ukupnih rezultata testa ljetnih pneumatika za 2017. godinu, mogu se dati slijedeći savjeti:

Ukoliko kupujete pneumatike sa manjim dimenzijama za putnička vozila (195/65 R15) i u zavisnosti od onoga za šta ste zainteresirani dobro uravnotežene ljetne pneumatike možete odabrati između modela Pirelli, Bridgestone, Continental, Goodyear ili Esa-Tecar,ali pri tome uzimite u obzir da Continetal pneumatici imaju najbolje performanse na mokroj podlozi.

Ukoliko ipak želite da pored dobrih karakteristika na cesti imate i pneumatike koji će duže trajati i samim tim uticati i na potrošnju goriva, birajte između modela Pirelli, Michelin ili Vredestein, jer oni obezbjeđuju pozitivne perfomanse po pitanju trajnosti. Pri tome imajte na umu da su modeli Michelin i Vredestein imali značajnije nedostatke na mokroj podlozi.

Ukoliko se radi o kupovini pneumatika dimenzija 215/65 R16 koji su uglavnom namjenjeni za SUV vozila dobro uravnotežene ljetne pneumatike možete odabrati između modela Goodyear i Cooper, koji praktično nisu pokazali nikakve nedostatke pri vožnji i na suhoj i na mokroj podlozi. Ako kao prioritet uzimate performanse koje se odnose na trajnost pneumatika i potrošnju goriva, ali su vam pri tome takođe važne i sigurnosne performanse preporučujemo da vaš izbor pneumatika bude model Pirelli.

Osim navedenog takođe je bitno napomenuti i činjenicu da nijedan model nije zakazao na testu visoke brzine (Highspeed).
Unatoč činjenici da pri testiranju ljetnjih pneumatika nije bilo odlikaša, bitno je istaći da i dalje ima kvalitetnih pneumatika koji mogu zadovoljiti i zahtjevnije kupce.

KOMPLETNA INFORMACIJA O TESTU LJETNJIH PNEUMATIKA 2017.G.

KARAKTERISTIKE PNEUMATIKA

PREGLED UKUPNIH REZULTATA TESTIRANJA

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti