Aktuelno

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) po prvi put organizuje državno takmičenje „Najbolji mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini. Takmičenje za najboljeg mladog vozača, pored ukazivanja na značaj sigurnog ophođenja u saobraćaju, ima za cilj i testiranje njihovih vještina u oblastima saobraćajnih pravila, prve pomoći, bezbjednosti na cestama i tehničkih aspekata vozila.

Da li ste baš Vi Najbolji mladi vozač u Bosni i Hercegovini? Ukoliko mislite da jeste i želite sudjelovati, prvi korak je prijava na takmičenje, koju možete popuniti OVDJE do 22.05.2022. godine.

Na takmičenje se mogu prijaviti sve osobe starosti od 18 do 26 godina (rođeni u periodu od 1996. do 2004. godine), koji imaju položen vozački ispit B kategorije. Pored navedenog, uslov za učestvovanje je i da kandidat na dan finalnog takmičenja (09.09.2022. godine) nema kaznenih bodova.

Državno tekmičenje „Najboljeg mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini se sastoji iz dva dijela, i to:

- Kvalifikaciono takmičenje (teoretski online test)
- Finalno takmičenje (praktični test)

Dva najbolja takmičara sa državnog prvenstva će se plasirati na Internacionalno takmičenje za najboljeg mladog vozača, pod pokroviteljstvom FIA-e, koje će se održati 08. i 09. oktobra 2022. godine u Madridu (Španija).

Kvalifikaciono takmičenje

Nakon popunjene prijave, svi kandidati će primiti uputstvo i korisničke podatke (username i password) za Kvalifikaciono takmičenje. Teoretski online test će se odvijati na BIHAMK platformi „E-testovi“. Teoretski online test će obuhvatati pitanja iz oblasti poznavanja saobraćajnih pravila, prve pomoći i poznavanja rada BIHAMK-a.

Test će sadržavati 20 pitanja, gdje će biti ponuđeni odgovori, od kojih je jedan tačan. Vrijeme rješavanja testa je ograničeno na 15 minuta. Svaki takmičar će imati pravo pristupa testu samo jedan put. Prilikom bodovanja u obzir će se uzimati broj tačnih odgovora i vrijeme provedeno za rješavanje testa.

Kvalifikaciono takmičenje se završava 27.05.2022. godine, nakon čega će se formirati rang lista 10 najboljih takmičara, koji će se ujedno i plasirati na finalno takmičenje.

Finalno takmičenje

Finalno, praktično takmičenje će se održati 09.09.2022. godine, u Zenici. Praktični dio će se sastojati od više disciplina koje će svaki od takmičara odraditi tokom takmičenja. Tom prilikom će se ocjenjivati vozačke sposobnosti takmičara pri upravljanju motornim vozilom, mogućnost savladavanja prepreka na poligonu, pravilna vožnja u saobraćaju, prva pomoć, kao i snalaženje u specifičnim situacijama u saobraćaju.

Plasman takmičara će se odrediti na osnovu postignutih rezultata u svim disciplinama. Krajnji rezultat svakog takmičara će se dobiti sabiranjem vremena svih disciplina, a rezultat će biti bolji što je ukupno vrijeme takmičara manje. Za greške koje takmičari naprave, tokom bilo koje od disciplina, dobijat će penale koji će se pretvarati u sekunde i dodavati na krajnje vrijeme svake od disciplina u kojoj su greške napravljene.

Nagrade na državnom finalnom takmičenju

1. mjesto – Električni romobil
2. mjesto – Bon za kupovinu guma vrijednosti 500 KM
3. mjesto – Bon za gorivo vrijednosti 300 KM

Za sve takmičare koji se plasiraju na državno finalno takmičenje BIHAMK će obezbjediti prigodne poklone.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Ponedjeljak
  • Utorak
  • Srijeda
loading ...
Zatvori X
}