Aktuelno

Zbog straha od širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i većine evropskih zemalja. Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno  informiše javnost o stanju na graničnim prelazima.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima izuzev lica koja su zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara.

Državljani BiH koji se vraćaju u BiH popunjavaju upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju 14 dana.

NAJAVA ZATVARANJA GRANICA EUROPSKE UNIJE
Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) bit će zatvorene na 30 dana. Mjera je usaglašena na video sastanku lidera EU država. Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet, te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU. 

HRVATSKA: Zatvoreni su svi granični prelazi sa BiH. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH uz 14-dnevnu samoizolaciju, omogućit će se povratak u matične države građanima EU, osobe iz EU zemalja moći će ulaziti samo u iznimnim slučajevima. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, istraživače, suradnike za skrb o starijima, prekogranične radnike, prijevoznike roba i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno (konvoji u susjedne zemlje), diplomate, policijske službenike, timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i putnike u tranzitu.

SLOVENIJA: Svi manji granični prelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji je 6 graničnih prelaza: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi Potok. Na svim graničnim prelazima provode se zdravstveni pregledi.

SRBIJA: Zatvoreni su svi granični prelazi prema BIH, uz izuzetak robnog prometa koji će se odvijati preko prelaza Karakaj, Vardište i Rača.

CRNA GORA: Zatvoreni su svi granični prelazi prema BIH. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila na GP Klobuk Ilino Brdo.

AUSTRIJA: Svi koji uđu u Austriju moraju ići u 14-dnevnu izolaciju. Izuzetak je moguć jedino ako napustite Austriju bez zaustavljanja.

ALBANIJA: Zatvoren je granični prelaz sa Crnom Gorom Sukobin-Murićani. Prelaz je zatvoren za motorna vozila, a otvoren za pješake.

MAĐARSKA: Zabranjen je ulazak svima, osim državljana Mađarske, kao i za robni promet. Ponovo su uvedene granične kontrole.

RUMUNIJA: Zatvoreni su granični prijelazi sa Mađarskom: Battonya–Tornya (Turnu), Létavértes – Székelyhíd (Sacueni), Méhkerék – Nagyszalonta (Salonta) i Nyírábrány – Érmihályfalva (Valea lui Mihai).

SLOVAČKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji.

ČEŠKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji žele ući i izaći iz države.

POLJSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.

DANSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. 

ESTONIJA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. 

FRANCUSKA:Zatvaraju se francuske granice i ograničava mobilnost njenih građana. Van svojih domova mogu samo zbog osnovnih potreba. Vojska će prevoziti bolesne u bolnice.

LITVANIJA: Zabranjen ulazak strancima u ovu baltičku državu.

NORVEŠKA: Sve zračne i pomorske luke su zatvorene za komercijalni putnički saobraćaj. Ulazak kopnom moguće je samo za stanovnike Norveške. Do daljnjeg će Norvešku moći napustiti samo vozom i automobilom.

RUSIJA: Rusija zatvara granice za sve strance koji žele ući u tu državu do 01.05..

ŠPANIJA: Zatvorene granice za sve građane koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj zemlji.

TURSKA: Turske vlasti produžile su zabranu ulaska za nekoliko virusom najugroženijih zemalja.

NJEMAČKA: Ograničen izlazak iz države za sva putovanja koja nisu urgentna. Nužan teretni promet će se propuštati.

Za sve detaljnije informacije pozovite Informativni centar BIHAMK-a na broj 1282 (birajte opciju 4). Za pozive iz inostranstva broj je +387 33 282 100 (opcija 4).


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Srijeda
  • Četvrtak
  • Petak