Aktuelno

Zbog spriječavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu. Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno  informiše javnost o stanju na graničnim prelazima.

Od 11.06.2021. god. u Bosnu i Hercegovinu dozvoljen je ulazak za strance ukoliko na graničnom prijelazu predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati ukoliko dolaze iz zemalja Evrope, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH. Također, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je vakcinisanje sa dvije doze vakcine protiv COVID-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prijelaz, odnosno da je lice vakcinisano jednom dozom prije 14 i više dana od dolaska na granični prijelaz, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi. Dozvoljen je i ulazak u BiH strancu sa potvrdom ljekara da je prebolio bolest COVID - 19 u periodu od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prijelaz BiH. Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, pod uvjetom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

Ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na virus SARS-COV-2 omogućen je za državljane Crne Gore, Republike Srbije i Republike Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici, koji su državljani drugih zemalja. (Odluka) Također, bez negativnog testa na SARS-CoV-2 omogućava se ulazak u BiH maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

HRVATSKA: 

Državljanima BiH ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja.

*Iznimke koje se odnose na gore navedena nužna putovanja su:

1. zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe;

2. pogranični radnici (kao i npr. sportaši kako je to navedeno u iznimkama za putnike unutar EU/EGP);

3. osoblje u prometnom sektoru;

4. diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

5. putnici u tranzitu, uz obvezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska;

6. osobe koje putuju radi školovanja;

7. pomorci (ako namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje negativnog nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa; predočenje potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrde o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice; potvrde kojom se potvrđuje da se vlasnik potvrde oporavio od infekcije virusom SARS-COV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaestog dana od dana prispijeća pozitivnog testa te najdulje do 180-og dana od dana prvog pozitivnog testa; ili je obveza obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana);

8. osobe koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje negativnog nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa; predočenje potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrde o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice; potvrde kojom se potvrđuje da se vlasnik potvrde oporavio od infekcije virusom SARS-COV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaestog dana od dana prispijeća pozitivnog testa te najdulje do 180-og dana od dana prvog pozitivnog testa; ili je obveza obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana);

9. osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes (ako namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje: negativnog nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa; predočenje potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrde o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice; potvrde kojom se potvrđuje da se vlasnik potvrde oporavio od infekcije virusom SARS-COV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaestog dana od dana prispijeća pozitivnog testa te najdulje do 180-og dana od dana prvog pozitivnog testa; ili je obveza obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana);

10. osobe za koje je donijeta pozitivna odluka nadležnog tijela, temeljem njihova zahtjeva za boravak/rad, uključujući i digitalne nomade.

Putnici koji predstavljaju jednu od prethodno navedenih iznimaka dužni su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočiti vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga izuzeća od obveze posjedovanja jednog od navedenih testova/određivanja mjere samoizolacije.

Od 15.10.2020. ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Putnici (neovisno o državljanstvu) koji dolaze neposredno iz zemalja navedenih u trenutno važećim izmjenama PREPORUKA VIJEĆA (EU) 2021/1085 od 1. srpnja 2021. o izmjeni Preporuke (EU) 2020/912 o privremenom ograničenju neobveznih putovanja u EU i mogućem ukidanju takvog ograničenja, u Republiku Hrvatsku mogu putovati bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje prethodno navedenih epidemioloških uvjeta ulaska u Republiku Hrvatsku koji su propisani za državljane trećih zemalja.

SLOVENIJA:

Od 16.08.2021.g. za strance se primjenjuje novo pravilo pri ulasku u Sloveniju: "Svi putnici koji ulaze u Sloveniju avionom ili brodom od 16. 08.2021.god, moraju popuniti elektronički obrazac za praćenje putnika prije ulaska u državu (obrazac dPLF*** ). Svaki pojedinac mora ispuniti zasebni dPLF , čak i ako putuje s porodicom ili kao dio grupe.

Za ulazak putnika u Sloveniju bez karantina vrijedi europska digitalna potvrda o vakcinisanju ili digitalna potvrda trećih država (sa QR kodom), a osnovni kriterij za ulazak je da je osoba preboljela COVID, da je vakcinisana ili da se testirala PCR ili HAT testom koji mora biti negativan (pravilo/uvjet PCT).

Ukinuti su svi izuzeci pri ulasku u Sloveniju, osim u slučaju vlasnika imovine ili djece do 15.godina ako su u pratnji roditelja ili skrbnika kojima je dozvoljen ulazak u Sloveniju, te pogranični radnici. Nositelji diplomatskih pasoša ne smatraju se izuzecima i tretiraju se kao i svi putnici.

Za ulazak u Sloveniju, priznaju se potvrde o vakcinisanju protiv COVID-19 dokazujući da je prošlo više od 7 dana od primanja druge doze BionTech/Pfizer, Moderne najmanje 14. dana i Astra Zenece (prva doza) najmanje 21.dan. Priznaju se i vakcine proizvođača Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology Sputnik V (14. dana od druge doze) i vakcine Johnson& Johnson COVID-19 Vaccine Janssen (prva vakcina 14 dana), Corona Vac proizvođača Sinovac Biotech najmanje 14 dana i vakcina Sinopharm 14. dana od druge doze. Ako se osoba vakciniše kombinacijom 2 različite vakcine, zaštita se uspostavlja nakon što je data 2 doza.

Osobe koje ne mogu predočiti jedan od dokaza za ulazak u Sloveniju bit će upućene u desetodnevni karantin. U slučaju da stranac nema prebivalište u Republici Sloveniji može ući na teritorij države samo pod uvjetom da posjeduje čvrst dokaz da ima gdje boraviti tokom izolacije. U protivnom ulazak u Sloveniju takvim osobama bit će zabranjen.

Tranzit kroz Republiku Sloveniju dozvoljen je ukoliko osoba napusti teritorij Slovenije u roku od 12.sati.

Nije potrebno ispunjavati dPLF obrazac kada se u tranzitu putuje avionom i brodom.

**PCR ili HAG TEST napravljen u jednoj od država članica EU ili institucija u BiH, a koji je na spisku testova priznatih od NIJZ ( Nacionalni Institut za Javno Zdravstvo )

SRBIJA: Srbija je otvorila svoje granične prijelaze za državljane BIH, bez testa na COVID.

CRNA GORA :  Od  14. 09.2021. godine, ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica (državljani Crne Gore i stranci) ispunjavaju jedan od propisanih uslova:
- da je prošlo 14 dana od revakcinacije za vakcine koje se daju u dvije doze, odnosno da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi;
- da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata;
- da osoba posjeduje pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana ili
- da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

SJEVERNA MAKEDONIJA: Od 01. 09.2021.god. zabranjuje se ulaz na teritoriju Republike Sjeverne Makedonije domaćim i stranim državljanima, ukoliko prethodno na graničnom prelazu ne prilože jedan od sljedećih dokumenata:
- certifikat/potvrda o izvršenoj imunizaciji (vakcinaciji) od virusa SARS-CoV-2, odnosno primljene najmanje dvije doze vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19;
- certifikat/potvrda o preležanoj bolesti u zadnjih 45 dana računajući od dana ozdravljenja;
- medicinska potvrda sa negativnim rezulatatom od RT PCR SARS-CoV-2 testa, napravljenog 72 časa prije ulaska na teritoriju Republike Sjeverne Makedonije ili
- negativan rezultat brzog antigenog testa, napravljen 48 sati prije ulaska na teritoriju Republike Sjeverne Makedonije.

ALBANIJA: Od 6. 09. 2021. god. svi koji ulaze u Albaniju moraju posjedovati jedan od dokumenata: 1. Potvrda o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dvije sedmice); 2. Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati); 3. Potvrda o preležanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 mjeseci nakon izlječenja).

Navedena pravila odnose se i na osobe koje su u tranzitu kroz Albaniju, kao i na djecu stariju od šest godina.

Za sve detaljnije informacije pozovite Informativni centar BIHAMK-a na broj 1282 (birajte opciju 4). Za pozive iz inostranstva broj je +387 33 282 100 (opcija 4).

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Petak
  • Subota
  • Nedjelja
loading ...