Aktuelno

U protekloj 2017. godini  dogodilo se ukupno 37.628 saobraćajnih/prometnih nezgoda od kojih je zabilježeno 7.135 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 30.493 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa materijalnom štetom. 

U saobraćajnim/prometnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 298 lica/osoba, dok je 10.229 lica/osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede/ozljede.

Veliki broj saobraćajnih/prometnih nezgoda na našim putevima/cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih/prometnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne/prometne kulture većeg broja učesnika/sudionika u saobraćaju/prometu.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima/uvjetima na putevima/cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih/prometnih nezgoda (oko 32,7%). Slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju/prometu, zatim saobraćajne/prometne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne/prometne signalizacije, nepovoljne uslove/uvjete na putu/cesti itd. Među pogreškama vozača u gradskim uslovima/uvjetima saobraćaja/prometa treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila.

Kompletnu informaciju o saobraćajnim nezgodama, njihovim uzrocima i posljedicama u Bosni i Hercegovini u 2017. godini možete pogledati OVDJE.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota