Aktuelno

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA RADAR

„TEŽIMO KA SIGURNIJOJ INFRASTRUKTURI ZA SVE KORISNIKE SAOBRAĆAJA U DUNAVSKOJ REGIJI“  

U okviru projekta RADAR 23.septembra 2021. godine održana je završna konferencija pod nazivom „Težimo ka sigurnijoj infrastrukturi za sve korisnike saobraćaja u Dunavskoj Regiji“, na kojoj su prisustvovali i predstavnici BIHAMK-a. Ovom konferencijom obilježen je kraj projekta koji je trajao tri godine i šest mjeseci, kao i trud koji je uložen u kreiranje metodologije za bolju saobraćajnu sigurnost, provođenje i integracija najboljih praksi i razmjena iskustava sa partnerima projekta.

Sastanak je održan pod potkroviteljstvom Slovenskog predsjedavanja Vijeća EU, u saradnji sa Europskom Strategijom za Dunavski Region (EUSDR). Zbog trenutne situacije u svijetu a vezano za epidemiju Covid-19 konferencija je održana kombinovano online i na Bledu, Slovenija.

Na konferenciji su prisustvovali gosti, inžinjeri, eksperti i stručnjaci sa polja sigurnosti u cestovnom saobraćaju, koji su istaknuli rezultate projekta RADAR, i pokazali prednosti sistemskog pristupa sigurnijoj cestovnoj infrastukturi. Također jedna od glavnih tema je bila rasprava o prioritizaciji ulaganja u sigurnost cestovnog saobraćaja i procjene sigurnosti cestovnog saobraćaja na cijeloj mreži Dunavske Regije. Pored toga na konferenciji je naglašena potreba za daljnjim radom na provedbi ciljeva Europske komisije i Ujedinjenih Naroda vezanih za sigurnost na cestama.

Na konferenciji je, između ostalih, prezentaciju održao Ferry SMITH, predsjedavajući EuroRAP-a koji je naglasio da je nova Dekada akcije za sigurnosti u saobraćaju pred nama, te ukoliko želimo da se broj smrtnih slučajeva svede na nulu (Vision zero) do 2030. godine, moramo se zalagati za sigurnije ceste, ceste za 3 zvjezdice ili više, kao i pametne ceste. Istakao je da su poboljšanja infrastrukture i mjere smirivanja saobraćaja najučinkovitiji načini za postizanje cesta sa ocjenom od 3 zvjezdice ili više za sve korisnike.

Sastanku su također između ostalog prisustvovali i održali prezentacije Jernej VRTOVEC- Ministar infrastukture u Sloveniji, Franc ŽEPIČ- predstavnik Strategije Europske Unije za Dunavsku Regiju (EUSDR), Petros PETROU- predstavik Europske komisije, Malaya ZUMEL- predstavnica Europske investicijske banke, Rob McINEREY- predstavnik Internacionalnog programa za procjenu sigurnosti cesta (iRAP), kao i mnogi drugi zvaničnici i stručnjaci na polju sigurnosti u saobraćaju.

Ciljevi ove završne konferencije projekta RADAR su prikazati značaj upravljanja sigurnošću cestovne infrastrukture (Direktiva 2019/1936 sa izmjenama i dopunama RISM Direktive 2008/96) i potrebe za implementacijom i razvojem sistema upravljanja sigurnošću cestovne infrastrukture kao dio sveobuhvatnog napora za poboljšanje sigurnosti cestovnog saobraćaja u Dunavskoj Regiji.

Jedan od ciljeva je također i predstavljanje Strategije poboljšanja sigurnosti na cestama kao i nacionalnih akcionih planova koji jasno definiraju korake i rješenja koja se trebaju implemenirati u pojedinim zemljama, za postizanje ciljeva predstavljenih u Dekadi akcije za sigurnosti u saobraćaju.

Završna konferencija je također naglasila potrebu da predmet cestovne sigurnosti mora biti podržan na visokom političkom nivou, te da je podizanje svijesti o ovoj temi jako bitno, zato što mobilnost dolazi s odgovornošću. Kao putnici u vozilu, vozači, motociklisti, biciklisti i pješaci, svaki dan koristimo ceste. Zauzvrat mi definišemo koliko su one sigurne. Iz tog razloga, sigurnost na cesti je odgovornost svih nas.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti