Aktuelno

STANJE CESTOVNE SIGURNOSTI U EUROPSKOJ UNIJI U 2019. GODINI S OSVRTOM NA DEKADU 2010-2019

Sektor za informisanje/informiranje i dokumentaciju Bosanskohercegovačkog auto – moto kluba (SID BIHAMK) nastavlja sa aktivnostima koje se odnose na prikupljanje  podataka iz oblasti saobraćaja/prometa. U okviru tih aktivnosti, u saradnji sa brojnim međunarodnim oraganizacijama i institucijama pripremljen je i pregled stanja cestovne sigurnosti u zemljama EU.

Tokom protekle 2019. godine na cestama 27 država članica EU-a zabilježeno je oko 22.800 smrtnih slučajeva u cestovnom saobraćaju, što je skoro 7.000 manje smrtnih slučajeva (23%) u odnosu na 2010. godinu. Ukoliko posmatramo broj stradalih u odnosu na 2018. godinu isti je smanjen za 2%. Iako je trend broja stradalih i dalje u padu, napredak je od 2013. godine usporen u većini zemalja, tako da cilj EU - prepoloviti broj smrtnih slučajeva na cestama do 2020. godine u odnosu na početni broj stradalih iz 2010. neće biti ispunjen.

Na osnovu privremenih podataka za 2019. godinu, zemlje sa najmanjim brojem poginulih u odnosu na milion stanovnika bile su Švedska (22) i Irska (29), dok Rumunija (96), Bugarska (89) i Poljska (77) prikazuju najveću stopu smrtnosti u saobraćajnim nezgodama u 2019. godini.

U cijeloj EU broj smrtnih slučajeva na cestama smanjen je za 2% u 2019. godini u odnosu na proteklu godinu. Švedska (-32%), Finska (-14%) i Latvija (-12%) zabilježile su najveće godišnje smanjenje broja poginulih na cestama. Nasuprot tome, u Danskoj je zabilježen nevjerojatan porast od 20% poginulih u saobraćaju, dok je manji porast zabilježen u Slovačkoj od 7%, Litvaniji od 6% i Belgiji od 6%.

Detaljnu informaciju o stanju cestovnog saobraćaja u zemljama EU možete pogledati OVDJE.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti