Aktuelno

KAMPANJA “#PARKIRAJTELEFON”

Mobilni telefoni su postali neizostavni dio naše svakodnevnice i sve češće su u upotrebi i onda kad ne bi smjeli biti, posebno se to odnosi na njihovu upotrebu u cestovnom saobraćaju/prometu.

Upotreba mobilnih telefona u saobraćaju/prometu, bilo da se radi o razgovoru ili tipkanju poruka, višestruko odvlači pažnju vozača i izaziva različite promjene u njihovom ponašanju koje negativno utiču na sigurnost saobraćaja/prometa, zbog čega je i Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja/prometa BiH njihova upotreba zabranjena. Svjetska istraživanja su pokazala da ometanje vozača tokom vožnje postaje jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih/prometnih nezgoda na cesti.

Upravo iz tog razloga Bosanskohercegovački auto-moto klub - BIHAMK, u saradnji sa JP Ceste FBiH, započinje sa realizacijom saobraćajno-preventivne kampanje pod nazivom #ParkirajTelefon. Kampanja se provodi u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost kojoj se kao dio Međunarodne automobilističke federacije (FIA) priključio i BIHAMK. Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o gorućem problemu korištenja mobilnih telefona za vrijeme vožnje.

Osnovne poruke kampanje #ParkirajTelefon upozoravaju na fatalne posljedice alarmantnog trenda sve učestalijeg korištenja mobilnih telefona tokom vožnje ili prelaska ulice. Kampanja je namijenjena vozačima, pješacima i biciklistima, a cilj joj je smanjiti broj učesnika cestovnog saobraćaja/prometa čija je pažnja ometena nepropisnim korištenjem mobitela.

Zvaničan početak kampanje planiran je za 16. novembar 2017. godine promocijom u Sarajevu, na platou ispred BBI centra.

S obzirom na to da se svaka treća nedjelja u mjesecu novembru obilježava kao Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih/prometnih nezgoda (WDR - World Day of Remembrance), ovaj događaj ćemo iskoristiti i da se prisjetimo miliona poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim/prometnim nezgodama, njihovih porodica, ali i da istaknemo posebnu važnosti i zahvalimo se članovima spasilačkih službi, koji se svakodnevno nose sa brojnim povredama na cestama.

PLAN REALIZACIJE KAMPANJE

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti