Aktuelno

BIHAMK kao jedna  od vodećih organizacija u oblasti unapređenja sigurnosti cestovnog saobraćaja/prometa u saradnji sa JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom  Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA) uspješno je realizovao saobraćajno/prometno-preventivnu akciju „Sigurno vezani u vozilu“ koja se odnosila na važnost korištenje sigurnosnog pojasa, kao i upotrebu dječijih autosjedalica tokom vožnje.

Akcija „Sigurno vezani u vozilu“ započeta je sredinom prošle godine i realizovana je u 17 gradova širom cijele Bosne i Hercegovine. Više hiljada građana Bosne i Hercegovine je učestvovalo u akciji, te su im tokom akcije pružene informacije o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica, kao i sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje. Roditeljima koji su koristili sisteme dječije zaštite u vozilu i sigurno prevozili djecu u autosjedalicama, podjeljene su i majice sa sloganom „Mama i Tata sa 5*“.

Uprave policija kantonalnih Ministarstva unutrašnjih poslova aktivno su bili uključeni u realizaciju akcije, te su kroz preventivne kontrole vozila, bez represivnog djelovanja, nastojali uticati na podizanje svijesti vozača o neophodnosti korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica u vozilima u kojima se prevoze djeca.

U okviru navedene kampanje građanima je i kroz simulaciju saobraćajnih nezgoda, korištenjem Simulatora sudara, ukazano na značaj korištenja sistema dječije zaštite, kao i sigurnosnog pojasa. Pored navedenog podjeljeni su informativno-edukativni leci, naljepnica i majice.

U okviru digitalne kampanje na web stranici BIHAMK-a, Facebook-u, Youtube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama, prikazani su video spotovi koji govore o riziku nekorištenja sistema dječije zaštite u vozilu.

Akcija je provedena u okviru UN Dekade za cestovnu sigurnost, a realizaciju akcije podržali su MUP-ovi, trgovački lanci Bingo, Konzum, Mepas Mall, Sarajevo City Centar i Grad Zenica.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
  • Utorak
loading ...
Zatvori X
}