Aktuelno

EVROPSKI SAOBRAĆAJNO-OBRAZOVNI TRENING ''ETET 2021"

Evropsko saobraćajno-obrazovno takmičenje FIA Regije I za 2021. godinu realizirano je putem digitalne platforme pod nazivom Evropski saobraćajno-obrazovni trening. Obzirom da na prostoru cijele Evrope još uvijek traje pandemija korona virusa zbog čega takmičenje nije bilo moguće održati uživo, ovakvo digitalno rješenje je na zanimljiv i zabavan način učesnicima treninga omogućilo da provjere svoje poznavanje saobraćajnih pravila i usvoje nova, životno važna znanja iz oblasti cestovne sigurnosti.  

Ovogodišnji, digitalni ciklus takmičenja će tokom novembra 2021. godine obuhvatiti nekoliko stotina djece uzrasta od 10 do 12 godina iz 11 evropskih klubova: AMAK (Azerbejdžan), AMSCG (Crna Gora), AMZS (Slovenija), BIHAMK (Bosna i Hercegovina), FF Vélo (Francuska), HAK (Hrvatska), LAMB (Latvija), LAS (Litvanija), MAK (Mađarska), ÖAMTC (Austrija) i UAB (Bulgarska).

Svrha Evropskog saobraćajno-obrazovnog treninga jeste da doprinese poznavanju saobraćajnih pravila i osnova cestovne sigurnosti među djecom, a sve u cilju smanjenja rizika učešća djece-bicklista u saobraćajnim nezgodama.
BIHAMK je srijedu, 17. novembra 2021. godine organizirao svoju sesiju Evropskog saobraćajno-obrazovnog treninga FIA Regije I. Trening se održao u BIHAMK-ovom Trening centru na Ilidži i okupio je 5 djevojčica i 5 dječaka iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine koji su ostvarili najbolje rezultate na finalnom saobraćajno-obrazovnom takmičenju.

Učenici koji su ostvarili najbolje rezultate na Finalnom saobraćajno-obrazovnom takmičenju i ostvarili plasman za učešće na treningu su:

U konkurenciji djevojčica:
1. Armina ADILOVIĆ, OŠ ''Mehmedalija Mak Dizdar'' GORAŽDE
2. Lejla DŽAFIĆ, OŠ ''Rapatnica'' SREBRENIK
3. Ela BIBER, OŠ ''Aleksa Šantić'' SARAJEVO
4. Ajša ŠARIĆ, OŠ "Edhem Mulabdić" SARAJEVO
5. Lamija TUNJIĆ, OŠ "Humci" ČELIĆ

U konkurenciji dječaka:
1. Amin DEDIĆ, OŠ ''Ćamil Sijarić'' SARAJEVO
2. Sanjin KADRIĆ, OŠ ''Aleksa Šantić'' SARAJEVO
3. Maid Bašić, OŠ ''Humci'' ČELIĆ
4. Aner KARAHODŽA, OŠ "Avdo Smailović" SARAJEVO
5. Lukman MEMIĆ, OŠ "Humci" ČELIĆ

Trening je svečano otvoren video pozivom tokom kojeg su predstavnici FIA Regije I pozdravili prisutne, a u ime BIHAMK-a srdačnu dobrodošlicu učesnicima poželio je Generalni sekretar BIHAMK-a gosp. Rasim KADIĆ.

U okviru online treninga djeca su odgovarala na pitanja iz tri edukativne igrice pri čemu su se zabavili i usput provjerili svoje znanje o poznavanju saobraćajnih propisa, a druženje i učenje su završili ukrašavanjem ruksaka reflekirajućim trakama. Po završetku treninga učesnicima su podijeljeni certifikati o učešću i prigodni pokloni koje je obezbjedio Bosanskohercegovački auto-moto klub.

Uspješnoj organizaciji ovog događaja doprinijela je bliska saradnja BIHAMK-a sa FIA Regijom I, podrška JP Ceste Federacije BiH, kao i saradnja sa osnovnim školama na području cijele Bosne i Hercegovine.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti